Foto: F64

Skrundas novada pašvaldība pašlaik gatavo nomas tiesību izsolei daļu no bijušās Skrundas lokatora teritorijas, informē Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece (LRA).

Tiek gatavoti nomas tiesību izsoles noteikumi attiecībā uz vienu no kadastra vienībām. Plānots, ka izsoles noteikumus varētu apstiprināt 25.jūnija domes sēdē. Vēlāk nomas tiesību izsole plānota arī citām kadastra vienībām bijušā lokatora teritorijā.

Skrundas novada pašvaldība šovasar plāno izsludināt pieteikšanos zemes nomai bijušās Skrundas lokatora pilsētiņas "Mežaine" teritorijā Raņķu pagastā. Interesi par iespējām nomāt zemi izrādījuši arī Nacionālie bruņotie spēki (NBS), taču pagaidām tas vēl ir tikai sarunu līmenī.

Pašvaldība maijā ir saņēmusi iegādātā īpašuma zemesgrāmatu un tagad var sākt darbu pie tā, lai īpašumam atrastu nomniekus, skaidroja Robežniece. 45 hektārus lielā teritorija sastāv no četrām kadastra vienībām. Tas, cik nomniekiem zemes tiks iznomāts, būšot atkarīgs no tā, cik un kādi pretendenti pieteiksies un ko viņi šajā īpašumā būs gatavi darīt. "Mūsu uzstādījums - lai teritorija būtu sakārtota un lai tiktu radītas jaunas darbvietas," atzina domes priekšsēdētāja, piebilstot, ka pašvaldība vēlas piesaistīt ilgtermiņa nomniekus. Interese no uzņēmēju puses esot izrādīta, taču vēl jāvērtē, cik nopietni ir viņu plāni un iespējas ieguldīt investīcijas, atzina Robežniece.

Tāpat interesi izrādījuši NBS, kuru pārstāvji šo teritoriju apskatījuši klātienē.

Jau ziņots, ka šī gada janvārī Skrundas novada dome nolēma par 12 000 eiro iegādāties bijušo Skrundas lokatora pilsētiņu "Mežaine" Raņķu pagastā.

No īpašuma iegādes bija atteikušies vairāku atkārtoto izsoļu uzvarētāji, tādēļ tiesu izpildītāja Inese Bože nosūtīja paziņojumu Skrundas novada pašvaldībai, ka tai kā nekustamā īpašuma parāda piedzinējai ir iespēja iegādāties bijušo armijas pilsētiņu par pēdējās izsoles sākumcenu - 12 000 eiro. Vienlaikus šāds piedāvājums tika izteikts arī Privatizācijas aģentūrai (PA) kā hipotekārajam kreditoram, taču PA no tā atteikusies.

Robežniece iepriekš atzina, ka šāds lēmums pieņemts, pašvaldībai uzņemoties atbildību: "Tie ir 45 hektāri Skrundas novada zemes, kas pēdējo 20 gadu laikā ir tikuši nīcināti. Kurš cits uzņemsies rūpes par šo teritoriju, ja ne mēs?"

Bijušo armijas pilsētiņu pašvaldība plāno attīstīt kā biznesa platformu, piedāvājot to kā resursu uzņēmējdarbības un tūrisma attīstībai. Pašvaldības vadītāja pieļauj, ka ar laiku šajā teritorijā uzņēmīgi cilvēki varētu izveidot, piemēram, ar padomju laiku tematiku saistītu muzeju un attīstīt citas idejas. Vienlaikus gan pašvaldības vadītāja atzina, ka nevar uz visu raudzīties "caur rozā brillēm" un cerēt, ka jau rīt kāds šeit nāks īstenot savas ieceres, primārais uzdevums būs sakārtot teritoriju un strādāt pie biznesa platformas izveides.

Jau ziņots, ka valsts nekustamais īpašums "Mežaine" Skrundas novada Raņķu pagastā 2010.gada 4.jūnijā par 170 000 latu (241 890 eiro) tika nosolīts SIA "Iniciatīva Europa", kuras vienīgais īpašnieks ir Krievijas pilsonis no Samāras Sergejs Rižkovs. Ar šo uzņēmumu 2010.gada 9.jūlijā tika noslēgts nomaksas pirkuma līgums, kurā noteiktais samaksas termiņš bija desmit gadi. Tomēr uzņēmums nepildīja līguma saistības ar Privatizācijas aģentūru, un arī pašvaldībai tas vairāk kā divus gadus nebija maksājis nekustamā īpašuma nodokli. Nodokļa parāda summa pērn maijā bija sasniegusi 11 831 eiro. Pašvaldība vērsās pie tiesu izpildītāja, lai parādu piedzītu. Kā atzina tiesu izpildītāja Inese Bože, no līdzšinējā īpašnieka nesekmīgi mēģināts nodokļu parādu piedzīt citā veidā un nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšana, rīkojot izsoli, bijis galējais līdzeklis.

Pērn maijā valsts nekustamais īpašums "Mežaine" Skrundas novada Raņķu pagastā tika izsolīts Latvijā reģistrētam uzņēmumam SIA "Transsib" par 82 800 eiro. Tiesa šo izsoli atzina par nenotikušu, jo tās uzvarētājs laikā neiemaksāja iepirkuma summu.

Pērn novembra sākumā atkārtotā izsolē bijušā Skrundas lokatora pilsētiņu par 403 200 eiro nosolīja SIA "Kurzemes nekustamie īpašumi". Arī šīs izsoles uzvarētājs no pirkuma atteicās, jo secināja, ka bijusī armijas pilsētiņa esot izlaupīta un izdemolēta un situācija dabā absolūti neatbilst tam, kas tika piedāvāts izsolē un bija redzams fotogrāfijās. No iespējas iegūt lokatora pilsētiņu savā īpašumā atteicās arī pārsolītais izsoles pretendents SIA "Capital Investment Group", kas piedāvāja otru augstāko nosolīto summu - 402 000 eiro. Pēc tam Skrundas novada pašvaldībai kā nekustamā īpašuma parāda piedzinējai tika piedāvāts iegūt bijušo armijas pilsētiņu savā īpašumā par 12 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!