Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā (ES), valstī pieaugs nodarbinātība, sociālā drošība, mazināsies sociālā atstumtība un uzlabosies iedzīvotāju labklājība.
Šāds viedoklis pausts Labklājības ministrijas (LM) un vadības grupas "Latvija Eiropā" kopīgi izstrādātajā pārskatā par ES ietekmi uz nodarbinātību un sociālo drošību Latvijā. Labklājības ministre Dagnija Staķe, trešdien žurnālistus iepazīstinot ar pārskatu, sacīja, ka pētījumā sniegtas atbildes uz tiem jautājumiem, ko par ES uzdod "tie iedzīvotāji, kuru materiālais stāvoklis nav tik spožs".

Ministre pauda pārliecību, ka, neiestājoties ES, Latvijā nekādā gadījumā pensijas nepieaugs. Turpretī, ja Latvija pievienosies ES, pieaugot algai, iespējama lielāka pensiju indeksācija, teikts pārskatā.

Staķe ne tikai kā valdības locekle, bet arī kā privātpersona aicināja iedzīvotājus referendumā balsot par iestāju ES, minot Īrijas un Portugāles piemērus, jo sociālekonomiskā situācija šajās valstīs pēc pievienošanās ES būtiski uzlabojas.

LM parlamentārā sekretāre Ilze Stobova pavēstīja, ka ministrijas izstrādātajā pārskatā pievērsta uzmanība tam, lai "cilvēks, izdarot izvēli, zina, ko izvēlas, lai zina savas tiesības un iespējas". Pārskatā kā piemērs izmantots kādas ģimenes modelis un parādīts, kas šīs ģimenes locekļu dzīvē mainīsies pēc Latvijas iestāšanās ES.

Stobova norādīja, ka pēc iestāšanās ES iedzīvotājiem būs lielākas iespējas pārkvalificēties, cilvēku kustības brīvība nodrošinās līdzvērtīgas tiesības ar citu ES valstu pilsoņiem strādāt ES valstīs. Radīsies lielākas iespējas atrast piemērotu darba vietu un labākus ienākumus atbilstoši kvalifikācijai un izglītībai. Darbaspēka izmaksas pakāpeniski izlīdzināsies un pietuvināsies ES līmeņa algām, jo viena no ES prioritātēm ir nodarbinātības veicināšana un izglītības attīstība.

Stobova uzsvēra, ka ES "naudu nevar maksāt konvertā", līdz ar to pieaugs nodokļu ieņēmumi. Pēc viņas vārdiem, ES fondu līdzekļi vērsti uz nodarbinātības veicināšanu un subsidēto darba vietu veidošanu, piemēram, invalīdiem.

Pārskats vēsta, ka, iestājoties ES, Eiropas Sociālais fonds Latvijai triju gadu laikā piešķirs ap 113 miljoniem eiro (75 miljoniem latu) sociālo problēmu risināšanai. Šī fonda ietvaros 32,5 miljoni latu tiks novirzīti nodarbinātības veicināšanai. Izglītības un tālākizglītības sistēmas uzlabošanai Latvija no ES varēs saņemt 28,9 miljonus latu, savukārt sociālās atstumtības mazināšanai no Eiropas Sociālā fonda līdzekļiem tiks novirzīti 13,6 miljoni latu.

Stobova sacīja, ka bieži vien cilvēkiem ir vēlmes, taču nav iespēju. Iestāšanās ES pavērs iespējas, lai "cilvēka sapnis kļūtu par realitāti", ES priekšrocības raksturoja LM parlamentārā sekretāre.

Referendums par Latvijas dalību ES notiks 20.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!