Piektdien Maskavā Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas (SVK) tikšanās laikā Latvijas puses priekšsēdētājs finanšu ministrs Oskars Spurdziņš (TP) un Krievijas puses priekšsēdētājs transporta ministrs Igors Levitins atzina, ka jāaktivizē darbs ar vairākiem abu valstu divpusējiem līgumiem.
Ārlietu ministrijas (ĀM) Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā informēja, ka starpvaldību komisijas pārstāvji tikšanās laikā secināja, ka izstrādes stadijā atrodas aptuveni 20 līgumprojektu.

Puses tikšanās laikā pauda ieinteresētību palielināt robežpunktu caurlaidības spējas un sadarboties divpusēji, Eiropas Savienības (ES) un Krievijas dialogā, vienoties organizēt ekspertu konsultācijas par jaunu robežkontroles punktu atvēršanu.

Tikšanās laikā izrādīta interese par iespēju organizēt Latvijas transporta un tranzīta infrastruktūras prezentāciju Krievijā. Spurdziņš uzsvēra, ka jāizstrādā transporta līnijas Maskava-Rīga-Ventspils ģenerālplāns pēc Eiropas Komisijas augsta līmeņa darba grupas rekomendācijām. Sarunās skatīts jautājums par iekšējo dzelzceļa pārvadājumu tarifu izlīdzināšanu Baltijas virzienā un eksporta tarifiem koksnei.

Spurdziņš tikšanās laikā norādīja, ka jāturpina sarunas par Latvijas zivju produkcijas eksportu uz Krieviju.

Spurdziņš ar Levitinu secināja, ka abu valstu ekonomiskajā sadarbībā vērojama pozitīva tendence, un vienojās organizēt SVK sēdi Rīgā jūnija otrajā pusē, bet līdz tam laikam izveidot divas darba grupas, kas spriestu par ekonomiskajiem un par humanitārajiem jautājumiem. Šo darba grupu pirmā tikšanās varētu notikt līdz nākamajai SVK sēdei.

Jau ziņots, ka piektdien Maskavā notika SVK tikšanās, kuras laikā līdzpriekšsēdētāji pārrunāja vairākus aktuālus divpusējo attiecību praktiskās sadarbības jautājumus, arī jautājumus par robežpunktu caurlaidības palielināšanu, Krievijas dzelzceļa tarifu politiku, Krievijas eksporta nodevām koksnei, kā arī par Latvijas zivju produkcijas eksportu uz Krieviju.

Jau ziņots, ka pagājušā gada oktobrī Maskavā parakstīta Latvijas valdības un Krievijas valdības vienošanās par Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas izveidošanu ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jomā.

Pēc minētā starpvaldību līguma paredzēts izveidot vairākas tematiskās darba grupas, kurās abu pušu eksperti darbotos arī starpvaldību komisijas sēžu starplaikā.

Līdz ar starpvaldības komisijas izveidošanu tikšot risināti abu valstu praktiskās sadarbības jautājumi. Tas ir būtisks nosacījums labām abu valstu kaimiņattiecībām, iepriekš norādīja ĀM.

Starpvaldību komisijas lēmumi būs rekomendējoši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!