Pasaulslavenajam NHL spēlējošajam hokejistam Sandim Ozoliņam piederošā firma "Golfs & Karti" par gandrīz 60 hektāriem zemes Mežaparkā pilsētai maksā tikai nepilnus 600 latus gadā, trešdien raksta laikraksts "Rīgas Balss" (RB).
RB aptaujātie nekustamā īpašuma speciālisti šādu nomas naudu atzīst par simbolisku, jo maijā atklājamais golfa laukums atrodas uz ekskluzīva zemes gabala. Bet firma norāda, ka niecīgo nomas maksu atsver lielās investīcijas, kas, sakārtojot Mežaparka teritoriju, tiek ieguldītas pilsētas attīstībā.

Savukārt pilsētas mērs Gundars Bojārs uzskata, ka par šo no saimnieciskā viedokļa apšaubāmo darījumu atbildīga iepriekšējā bijušā "tēvzemiešu" pārstāvja Andra Ārgaļa vadītā dome.

Pašvaldība šaubīgo līgumu pagaidām negrasās pārskatīt, jo tam faktiski nebūtu likumīga pamata. Birokrātiskās normas pamatā ir ievērotas, savukārt pilsētai neizdevīga līguma slēgšanas fakts pats par sevi nav likumpārkāpums. Domei savas saistības jāpārņem neatkarīgi no sasaukuma politiskās un saimnieciskās orientācijas. Jāpiebilst, ka iespēja iepazīties ar zemes nomas līgumu sabiedrībai ir liegta, jo šo dokumentu rotā atzīme "konfidenciāls", raksta avīze.

RB atgādina, ka publicitāti Ozoliņa iecerētais golfa centra projekts guva pēc tam, kad Mežaparkā - rīdzinieku iecienītā atpūtas un sportošanas vietā - hektāra platībā tika nocirsts aptuveni 100 krāšņu priežu. Toreiz atbildīgo tā arī neizdevās noskaidrot, jo principā par Ozoliņa projekta atbalstīšanu balsoja visa dome. Taču tagad RB rīcībā nonākusi kopija dokumentam, ko rotā tieši Ārgaļa paraksts - un tas nav domes lēmums.

Ārgalis vienpersoniski pilnvaroja Ozoliņa firmu veikt pilsētai piederošā meža transformāciju - platībā, kāda noteikta projektā. Faktiski šādi Ozoliņam tika dota pilnīga rīcības brīvība.

RB interesējusies domē, vai Ārgalis bijis tiesīgs parakstīt šādu pilnvaru. Iespējams, tomēr ne, raksta avīze, jo pašvaldībā darbojas princips - ko izlemj dome, to arī atcelt var tikai dome. Šajā gadījumā princips tika pārkāpts - tātad koki izcirsti nesankcionēti. Tiesa, firma godīgi samaksājusi celma naudu, turklāt jau iestādījusi kokus citviet.

Domes lēmums par zemes iznomāšanu Ozoliņa firmai tika pieņemts laikā, kad Rīgas mērs bija "Latvijas Ceļa" pārstāvis Andris Bērziņš. Drīz pēc tam sekoja pašvaldību vēlēšanu maratons, un "tēvzemiešu" reklāmas rullīšos piedalījās hokejists Ozoliņš. Arī tagadējais mērs Gundars Bojārs šajā notikumā saskata noteiktas cēloņsakarības, kaut gan Ozoliņa firmas direktors Armands Puče, tāpat kā Ārgalis, tās noliedz. Hokejists, pēc viņu teiktā, vienkārši centies atbalstīt politisku spēku, kas pauž radniecīgu pārliecību.

Plašākai sarunai ar RB par vēl topošā golfa laukuma vēsturi Ārgalis nav piekritis, sniedzot vien īsu komentāru. Ar politiku šis projekts nekādi neesot saistāms. Ārgalis savulaik mācījies Jelgavā kopā ar Ozoliņa sievasmāti. Kad Ozoliņš vēlējies ieguldīt naudu pilsētas attīstībā, viņš meklējis Ārgaļa palīdzību. Nolūkotais laukums Mežaparkā faktiski bija nelegāla izgāztuve, un Ozoliņš, gribēdams pilsētai darīt ko labu, to sakopa. Pašvaldība tam šķēršļus nelika.

Savukāt "Golfs & Karti" direktors Armands Puče sarunā ar RB atzinis, ka pilsētai nevajadzētu iebilst pret godīgi nopelnītas naudas atgriešanos. Viņaprāt, arī tagadējā dome atbalstītu Ozoliņa projektu, jo "pilsēta savā sejā rētas vietā ieguvusi vienu patīkamu vaibstu". Firma arī pašlaik izjūt pašvaldības pretimnākšanu un izpratni. Piemēram, lai "Golfs & Karti" varētu savest kārtībā rudens vētrās sapluinītos Ķīšezera krastus, pilsēta firmai par pērno gadu piešķīrusi 25% atlaidi nekustamā īpašuma nodoklim.

Puče piekritis, ka zemes nodoklis pašlaik tik tiešām noteikts ļoti zems, taču šo skaitli nedrīkstot vērtēt ārpus konteksta. Projektā jau ieguldīts pie trim miljoniem dolāru. Piemēram, atkritumu izvešana un infrastruktūras sakārtošana vien izmaksājusi 250 tūkstošus latu. Turklāt, kad Ozoliņš ķēries pie šī projekta, "investoru rindas uz šo ekskluzīvo mēslaini nebūt nebija". Šādam viedoklim piekrita arī pilsētas Zemju pārvaldes priekšniece Benita Prikaša - tā kā valsts investīcijām labvēlīgu klimatu nenodrošina, par to jārūpējas pilsētai.

Puče uzsvēra, ka šo nevar uzskatīt par projektu, kas orientēts uz naudas pelnīšanu, jo pirmā peļņa gaidāma tikai pēc kādiem desmit gadiem. Savukārt pilsētas mēra pārstāvis Guntars Kukuls sarunā ar RB norādīja, ka "golfa industrija ir visvairāk pelnošais sports pasaulē. Nedomāju, ka šis ir tas gadījums, kad pilsētai bija jāpiemēro atlaides".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!