Rīgas apgabaltiesa trešdien noraidīja autortiesību aģentūras AKKA/LAA prasību pret Latvijas Radio par Ls 0,6 miljonu piedziņu radio pārraidīto autoru darbu aizsardzībai un daļēji apmierināja Latvijas Radio pretprasību.
Tiesa apmierināja pretprasības punktu, kas paredz, ka atlīdzība par AKKA/LAA pārstāvēto autoru darbu izmantošanu 2000.gadā un 2001.gadā ir 1,57% no radio gada ieņēmumiem, neskaitot investīciju līdzekļus. Tiesas spriedums 20 dienu laikā ir pārsūdzams. AKKA/LAA pārstāvis Uģis Grūbe pēc tiesas sēdes apstiprināja, ka tiesas lēmumu pārsūdzēs.

Savukārt AKKA/LAA pārstāve Māra Zālīte norādīja, ka ar šo spriedumu vēl nekas nebeidzas un ka tiesas darbi var nonākt arī līdz starptautiskam līmenim.

Tiesa nenoteica, ka AKKA/LAA ir jānoslēdz rakstveida līgums ar radio par aģentūras pārstāvēto autoru darbu izmantošanu, līdz ar to vienošanās par radio maksājamās summas apmēru un divus gadus ilgušās sarunas beidzās bez iznākuma.

Prasība pret radio tiesā iesniegta, prasot atlīdzību par laika periodu no 2000.gada janvāra līdz 2001.gada 31.decembrim. Prasības summa ir 639 782 lati, un šī summa veidojoties no AKKA/LAA noteiktajiem tarifiem dubultā apmērā un likumiskajiem procentiem.

Latvijas Radio iepriekš šo prasību nosaucis par absurdu, norādot, ka tai, cerams, būšot arī pozitīvās puses. Proti, radio konflikts ar AKKA/LAA ilgstot jau gandrīz divus gadus, taču sarunās līdz šim nekas neesot panākts un, iespējams, iejaucoties trešajai pusei - tiesai, risinājums būs taisnīgs un beidzot tiks noskaidrots, kā AKKA/LAA nosaka savus tarifus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!