Foto: F64
Bažām par balsu skaitīšanas metodi piektdien Sinodes balsojumā, ar kuru Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) Satversmē tika nostiprināts aizliegums mācītāja amatā ordinēt sievietes, nav pamata, teica LELB pārstāvis Kaspars Upītis.

Viņš pastāstīja, ka Sinodes prezidijs bija saņēmis iesniegumu ar lūgumu skaidrot balsu skaitīšanas metodi. Mācītājiem bija radušās neskaidrības par to, kas notiek ar to sinodāļu balsīm, kuri balsojumā bija atturējušies. Kopumā Sinodē tādu bija 22. Pieskaitot šo cilvēku balsis kopējam balsotāju skaitam, to sinodāļu daudzums, kuri atbalstīja sieviešu ordināciju aizliedzošos grozījumus, būtu zem 75%, kas nepieciešami, lai grozījumi stātos spēkā.

Pieaicinot baznīcas juristus, sinodāļiem sestdien tika izskaidrots baznīcas Satversmes 9.pantā noteiktais, ka to balsis, kuri atturas, netiek ņemtas vērā. "Pēc skaidrojuma nevienam sinodālim iebildumu vairāk nebija, tādēļ šī informācija nav aktuāla," norādīja Upītis.

Jau vēstīts, ka LELB 27. Sinodē piektdien pieņemti grozījumi baznīcas Satversmē, kas paredz, ka ordināciju mācītāja amatā varēs lūgt tikai vīrieši. Par grozījumiem Sinodē nobalsoja 77,3% sinodāļu. Lai tos varētu apstiprināt, grozījumu atbalstam bija nepieciešami 75% balsu.

Iepriekš baznīcas Satversmē bija formulēts, ka "ordināciju var lūgt ikviens, kurš ir atbilstoši LELB kārtībai Dieva aicināts un sagatavots mācītāja amatam".

Jau ziņots arī tas, ka Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīcā ārpus Latvijas Sinodē 31.maijā nodibināja savu Latvijas apgabalu un cīnīsies par juridisko statusu un tiesībām Latvijā. Luterāņu baznīca ārpus Latvijas pārstāv pozīciju, ka mācītāja amatā ordinēti tiek gan vīrieši, gan sievietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!