Foto: DELFI
Administratīvā apgabaltiesa apelācijas instancē noraidījusi Daces Čaklās pieteikumu par toreizējā tieslietu ministra Jāņa Bordāna lēmumu atcelt viņu no amata, 16. jūnijā informēja apgabaltiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Spriedumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas.

Kā ziņots, Čaklā Administratīvā rajona tiesā bija apstrīdējusi toreizējā tieslietu ministra lēmumu par viņas atcelšanu no amata 2012.gada novembrī. To izdarīt ministram bija lūgusi Zvērinātu notāru padome (ZNP), jo, izskatot disciplinārlietu, tā konstatējusi pārkāpumus Čaklās darbībā.

Pirmās instances tiesa Čaklās pieteikumu noraidīja, bet viņa iesniedza apelācijas sūdzību.

ZNP Disciplinārlietu komisija atzinusi, ka Čaklā ilgstoši un apzināti atradusies reāla interešu konflikta situācijā, pārkāpusi finansiālo darbību noteikumus un ētikas normas.

Jau ziņots, ka Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā bijusī notāre un viņas vīrs, bijušais Saeimas deputāts Ingmārs Čaklais, apsūdzēti par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā.

Saskaņā ar lietas materiāliem apsūdzētā vīrieša firma, kurā viņš bija valdes loceklis, no 2008.gada līdz 2010.gadam sniedza dažādus pakalpojumus notāres birojam, kuri tika apmaksāti ar nepamatoti lielām summām. Tā rezultātā apsūdzētā notāre veica saimniecisko darbību un gada ienākuma deklarācijās par 2008., 2009. un 2010.gadu ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos iekļāva maksājumus, kuri nav saistīti ar viņas saimniecisko darbību, tādējādi samazinot saimnieciskās darbības rezultātā gūtos ienākumus.

Šogad janvārī Administratīvā rajona tiesa noraidīja Čaklās sūdzību un saglabājusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) viņai piemēroto sodu vairāk nekā 85 372 eiro (60 000 latu) apmērā saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem saimnieciskajā darbībā. Kā aģentūru LETA informēja Trubiņa, 13.martā tiesa nolēma atteikties ierosināt apelācijas tiesvedību, līdz ar to pirmās instances spriedums stājies spēkā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka ZNP Čaklo lūgusi atcelt tāpēc, ka viņa daudzus gadus izmantojusi sava vīra firmas "Divas puses" pakalpojumus dažādām konsultācijām, sabiedrisko attiecību un tulkošanas pakalpojumiem, kas radījis aizdomas, ka darījumi bijuši fiktīvi un ka šādā veidā notāre vienkārši centusies "optimizēt" nodokļus.

Bijušais deputāts Čaklais, kurš vairāk nekā piecus gadus bijis sievas biroja vadītājs, raidījumam pauda pārliecību, ka viņš un sieva visu darījuši likumīgi. Ja arī kādi pārkāpumi bijuši, tad tikai grāmatvedībā. Arī pati Čaklā iepriekš sacīja, ka interešu konflikta viņai nav bijis.

VID par saimniecisko darbību Čaklās birojā uzrēķinājis vairāk nekā 60 000 latu. Veicot auditu, VID atklājis, ka 2010.gadā Čaklā firma "Divas puses" notārei sniegusi tulkošanas pakalpojumus, uzturējusi mājaslapu un sniegusi sabiedrisko attiecību pakalpojumus, ziņoja raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!