Foto: DELFI
Saeima piektdien ārkārtas sēdē noraidīja apvienības "Vienotība" priekšlikumu ļaut iedzīvotājiem referendumā lemt par pašvaldības domes atsaukšanu.

Par apvienības "Vienotība" deputātu priekšlikuma nodošanu komisijām piektdien nobalsoja 36 deputāti, pret - 33, bet 15 atturējās.

Patlaban iespēju atlaist pašvaldības domi var vērtēt Saeimā. Tas ir laikietilpīgs process, kas tādējādi var radīt būtisku kaitējumu pašvaldības iedzīvotāju interesēm. Šādā veidā pašvaldības iedzīvotāji vien pastarpināti var līdzdarboties domes atlaišanas procesā. Tā ilgums un sarežģītība arī bieži attur iedzīvotājus izmantot likumā paredzēto mehānismu, uzskata "Vienotības" deputāti.

Lai nodrošinātu lielāku pašvaldības iedzīvotāju iesaisti pašvaldības darbā un tajā būtisko lēmumu pieņemšanā, nodrošinātu ievēlētās domes deputātu lielāku atbildību pret tās iedzīvotājiem, pēc "Vienotības" deputātu domām, būtu nepieciešams nodrošināt ātrāku mehānismu, kā atlaist ievēlēto domi.

Projekts paredzēja, ka par domes atsaukšanu var lemt pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanā pēc pašvaldības balsstiesīgo iedzīvotāju iniciatīvas. Tādā gadījumā priekšlikumam jānāk no ne mazāk kā viena desmitā daļas pašvaldības balsstiesīgo iedzīvotāju un par to savākti ne mazāk kā ceturtās daļas pašvaldības balsstiesīgo iedzīvotāju paraksti. Tiesības ierosināt pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanu par domes atsaukšanu nevar izmantot gadu pēc domes sanākšanas un gadu pirms domes pilnvaru beigām.

Parakstu vākšanu un pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanu saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) metodoloģiskajiem norādījumiem organizētu pašvaldības vēlēšanu komisija. Tā divu nedēļu laikā pēc parakstu vākšanas termiņa beigām saskaitītu parakstus, konstatētu rezultātu un publicētu to domes mājaslapā internetā. Pašvaldības vēlēšanu komisija ne vēlāk kā divu nedēļu laikā no parakstu vākšanas rezultātu paziņošanas brīža noteiktu pašvaldību iedzīvotāju nobalsošanas datumu, kas varētu būt ne vēlāk kā četru nedēļu laikā no rezultātu paziņošanas brīža.

Pašvaldības iedzīvotāju nobalsošana par domes atlaišanu uzskatītu par notikušu, ja nobalsošanā būtu piedalījušies vairāk nekā puse no pēdējās attiecīgās domes vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita. Dome būtu atsaukta, ja to atbalstītu vairākums no pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanā piedalījušos vēlētāju skaita.

Saeima pēc Ministru kabineta ieteikuma ieceltu attiecīgajā administratīvajā teritorijā pagaidu administrāciju un noteiktu, kādā termiņā jānotiek jaunām domes vēlēšanām. Jaunas domes vēlēšanas būtu rīkojamas ne vēlāk kā divu mēnešu laikā no pašvaldības iedzīvotāju nobalsošanas rezultātu paziņošanas brīža.

Ja līdz kārtējām domes vēlēšanām būtu palikuši mazāk nekā 15 mēneši, jaunas domes vēlēšanas nenotiktu. Pagaidu administrācija pildītu likumos paredzētās domes funkcijas un darbotos līdz dienai, kad uz pirmo sēdi sanāktu jaunievēlētā dome."

Diskusija par iedzīvotāju tiesībām atlaist pašvaldību sākās pēc skandāliem Jelgavas novada domē. Aprīļa beigās vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) pēc tikšanās ar iedzīvotājiem, kuri pieprasa par malumedībām aizdomās turētā Jelgavas novada domes priekšsēža Ziedoņa Caunes vadītās domes atkāpšanos, nolēmis Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā rosināt diskusiju par iespējamiem grozījumiem pašvaldību likumā, lai paredzētu regulējumu pašvaldības domes atlaišanai arī pēc iedzīvotāju iniciatīvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!