Saeima šodien noraidīja lēmumprojektu, kas ļautu Madonā dzīvojošajam uzņēmējam Valērijam Čeprovam samainīt Slīterē esošu zemesgabalu pret citu zemesgabalu turpat Slīteres nacionālajā parkā, taču pie jūras.
Par lēmumprojektu balsoja 34 deputāti, pret - 19, 18 tautas kalpi atturējās, savukārt 14 nebalsoja vispār. Līdz ar to šis lēmumprojekts no Saeimas aprites tiek izslēgts.

Mainīt bija paredzēts Čeprovam piederošo 18,4 hektārus lielo zemes gabalu Dundagas pagastā pret citu 18 hektāru lielu zemes gabalu Talsu rajona Kolkas pagastā. Čeprovs vēlējās zemesgabalus apmainīt, jo viņa zeme atrodas uz kraujas, bet iemaināmais zemes gabals - līdzenumā.

Zemesgabalu maiņu Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija atbalstīja 29.oktobrī. Atbildīgās Saeimas komisijas deputāts Aivars Tiesnesis zināja stāstīt, ka maiņa būtu lietderīga, jo Slīteres nacionālajā parkā uz Čeprova zemes atrodas Baltijas valstīs unikālas īvju audzes, kuras tiek koptas un aprūpētas.

Par šo maiņu negatīvu vērtējumu sniedzis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Guntis Puķītis, norādot, ka Čeprovs vēlas mainīt zemi Slīteres Zilo kalnu kraujā, ainavu aizsardzības zonā, pret zemi jūras piekrastē pie Mazirbes, kas ir dabas lieguma zonā, tātad no zonas ar vieglāku aizsardzības režīmu uz zonu ar stingrāku aizsardzības režīmu.

Pozitīvu atzinumu maiņai snieguši Slīteres dabas parka direktors Elmārs Pēterhofs un zemkopības ministrs Atis Slakteris. Kā liecina "Lursoft" datu bāze, Čeprovam Madonā pieder veikals un valūtas maiņas punkts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!