Foto: F64

Saeimas vairākums ceturtdien neatbalstīja opozīcijā esošā "Saskaņas centra" sagatavotos grozījumus Valsts kontroles likumā, kas paredzēja šai institūcijai piešķirt tiesības revidēt Saeimu un veikt operatīvās revīzijas citās institūcijās, bet valsts institūcijām uzlikt pienākumu ieviest Valsts kontroles rekomendācijas.

"Par" likuma pieņemšanu 1. lasījumā nobalsoja tikai 37 deputāti. Tādējādi grozījumi ir noraidīti.

Debatēs par opozīcijas sagatavoto likumprojektu galvenā diskusiju tēma bija Valsts kontroles tiesības īstenot neatliekamas revīzijas gadījumos, kad radušās šaubas par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu vai likumības ievērošanu. Operatīvās revīzijas būtu jāveic gan pēc vismaz 20 Saeimas deputātu, gan valdības, gan pašas Valsts kontroles padomes ierosinājuma, paredzēja likumprojekts.

"Operatīvās revīzijas virknē gadījumu ir nepieciešamas. Un nepieciešamas kāpēc? Pirmkārt, "Liepājas metalurga" lieta. Ir acīm redzams tas, ka Valsts kontroles revīzijas, apstiprinot šogad un saistībā ar Saeimā piešķirtajiem līdzekļiem, var veikt tikai nākamā gada ietvaros. Līdz ar to tiešām rodas gadījumi un situācijas, kad revīzijas ir nepieciešams veikt nekavējoties. Un šajā situācijā nav labāka līdzekļa kā Valsts kontrole, kura tiešām ir autonoma iestāde, kura varētu šo vērtējumu sniegt," argumentējot operatīvo revīziju nepieciešamību norādīja viens no grozījumu autoriem, deputāts Andrejs Elksniņš (SC).

Viņaprāt, piešķirot Valsts kontrolei tiesības operatīvi reaģēt un atvēlot revīzijām nepieciešamos līdzekļus, tiktu ietaupīti valsts budžeta līdzekļi, jo vairs neveidotos situācijas, kad valdība bez konkursa pieaicina konsultantus, kam tiek maksātas simtos tūkstošu latu mērāmas atlīdzības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!