Rīgas apgabaltiesa otrdien noraidīja uzņēmēja Jāņa Nagļa dzīvesbiedres Kristīnes Dupates prasību pret žurnālu "Privātā Dzīve" (PDz) par prettiesisku iejaukšanos indivīda personiskajā dzīvē, bez atļaujas publicējot žurnālā viņas fotogrāfijas.
Otrdien pasludināts saīsināts spriedums, tāpēc nav zināmi prasības noraidīšanas iemesli, bet prasība tikusi celta par pārmērīgu iejaukšanos personas privātajā dzīvē, sacīja tiesas preses sekretāre Evita Naglinska.

Pēc viņas teiktā, motivēts sprieduma teksts būs pieejams 27.decembrī un pēc tam to 20 dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Rīgas apgabaltiesa lietu bija paredzējusi izskatīt 2008.gada 1.septembrī, taču pēc SIA "Izdevniecība žurnāls "Santa"" lūguma apelācijas instances tiesas tiesnešu sastāvs atradis iespēju tiesas sēdi nozīmēt pirms sākotnēji paredzētā datuma, piebilda tiesas pārstāve.

Viņa sacīja, ka izdevniecības minētie argumenti tikuši atzīti par pietiekami pamatotiem, lai mainītu sākotnēji noteikto datumu. Naglinska paskaidroja, ka Rīgas apgabaltiesā tiekot saņemts liels skaits iesniegumu par lietas ātrāku izskatīšanu, taču ne visi tiekot atzīti par pamatotiem.

Dupate sacīja, ka spriedumu noteikti pārsūdzēs, jo tās noraidīšanai neesot bijis nekāda pamata. Viņa piebilda, ka viņas lietā referējošais tiesnesis bijis Valdemārs Šubrovskis, bet PDz izdevēju pārstāvējuši advokāta Andra Grūtupa biroja advokāti Aivars Lošmanis un Kristaps Andersons.

Bez Šubrovska Dupates prasību, kas ir Latvijā pirmā prasība par paparaci fotogrāfiju publicēšanu, skatījuši arī tiesneši Marianna Terjuhana un Lidija Pliča.

Šī gada 24.janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Dupates prasību daļēji apmierināja un uzlika par pienākumu žurnālam publicēt atvainošanos un samaksāt viņai 700 latu kompensāciju.

Spriedumu apgabaltiesā pārsūdzēja gan Dupate, gan žurnāla izdevējs - SIA "Izdevniecība žurnāls "Santa"". PDz galvenā redaktore Sandija Šķēle apelācijas sūdzības iesniegšanu pamatoja ar uzskatu, ka žurnāls ar savu publikāciju nav pārkāpis likumu un prasības apmierināšana ir "vārda un izpausmes brīvības ierobežošana Latvijā".

Dupates prasība ir pirmā šāda prasība Latvijā. Fotogrāfijas, kurās Nagļa dzīvesbiedre Dupate redzama pēc otrā bērniņa piedzimšanas, iznākot pa Dzemdību nama durvīm, 2004.gadā bija publicētas gan uz žurnāla pirmā vāka, gan 4. un 5.lappusē.

Šķēle pauda viedokli, ka šāds spriedums noteikti apdraud vārda brīvību Latvijā un ir pamats visu žurnālistu satraukumam. Šķēle solīja pārsūdzēt spriedumu "visās instancēs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!