Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 1. decembrī, noraidīja opozīcijas partiju "Latvija pirmajā vietā" un "Stabilitātei!" izstrādāto deklarāciju par 13. Saeimas un tās izveidotās valdības pieļautajām kļūdām un pārspīlējumiem, cīnoties ar Covid-19 infekcijas izplatību.

59 deputāti balsojumā noraidīja priekšlikumu iekļaut deklarācijas izskatīšanu nākamajā Saeimas sēdē, savukārt 34 balsoja par. Deputāti arī neatbalstīja šīs deklarācijas nodošanu izskatīšanai kādā nos Saeimas komisijām.

Deklarācijā piedāvāts 14. Saeimai izvērtēt to politiku, ko 13. Saeima un tās izveidotā valdība, realizēja 2020.–2022. gadā saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldību. Deklarācijā minēts, ka valdības realizētajai politikai nebija sabiedrības atbalsta un sabiedrībai bija liegts šo noraidījumu paust, jo politiķi un Valsts policija maldināja sabiedrību ar nepatiesu informāciju par notiekošo protestu apmēriem, veicinot sabiedrības neuzticēšanos valsts iestādēm.

Deklarācijas autori aicināja atbalstīt tos cilvēkus un uzņēmējus, kuri cieta no Saeimas un valdības nesamērīgajiem lēmumiem, kā rezultātā cilvēki zaudēja darbu un tika iznīcināta kā individuāla uzņēmējdarbība, tā uzņēmējdarbības vide un cilvēku paļaušanās uz valsts pārdomātu politiku uzņēmējdarbības jomā.

Tāpat deklarācijā tika piedāvāts lūgt piedošanu pilsoņiem par varas nepārdomātiem lēmumiem, cita starpā – pārspīlējumiem, nosaucot valsts rīcību par represijām pret citādi domājošiem.

Deklarācijā arī minēta atšķirīga attieksme pret vakcinētiem un nevakcinētiem cilvēkiem, viņu nošķiršanu publiskajā telpā, tādējādi valsts realizēja neiecietību un atstumtību veicinošu politiku, kura bija morāli nepieļaujama, zinātniski nepamatota, kurai nebija atbalsta sabiedrībā un kura bija pretēja pašas valdības rīcības plānā vairākkārt deklarētajam mērķim mazināt sociālo atstumtību.

Deklarācijas autori aicināja parlamentu atzīt, ka pati Saeima un valdība nepamatoti ilgi pieturējās pie attālinātā darba, kā rezultātā parlamentāro debašu kultūra 13. Saeimā tika degradēta un parlamentārais dialogs tika iznīcināts.

Tāpat ar deklarāciju tika rosināts atzīt, ka Saeima ir prettiesiski lēmusi par zinātniski nepamatotām un nesamērīgām prasībām Saeimas un pašvaldību domju deputātiem, tai skaitā liedzot nevakcinētiem deputātiem pat attālinātu darbu pēc tam, kad Saeima bija ilgstoši strādājusi attālināti.

Deklarācijas autori arī aicina ņemt vērā, ka valsts publiskajā saziņā un lēmumos, valsts amatpersonas par paredzēto ierobežojumu un vakcīnu iedarbību un efektivitāti izmantoja atziņas, kādām tobrīd nebija pietiekama zinātniska pamatojuma, tādējādi mazinot sabiedrības uzticēšanos valsts iestādēm un līdz ar to arī iespēju efektīvi cīnīties ar infekcijas izplatību, izmantojot zinātniski pamatotas metodes, kas prasa visas sabiedrības līdzdalību.

Ar deklarāciju tika piedāvāts atzīt, ka valsts nesamērīgi ierobežoja pulcēšanās tiesības un liedza notikt protestiem pret valdības un Saeimas realizēto politiku.

Tāpat ar dokumentu tika rosināts atzīt, ka daļa no sabiedrības drošības un veselības labā pieņemtajiem lēmumiem tika virzīti lielā steigā un pavirši, bet realizētie pasākumi visbiežāk bija nesamērīgi, nesaprātīgi un bezatbildīgi. Deklarācijā norādīts uz situāciju, kad jau bija zināms, ka vakcinācijas rezultātā daudziem cilvēkiem ir iestājušās neatgriezeniskas veselības problēmas, arī nāves gadījumi, infekcijas izplatības novēršanas pasākumi no valsts varas puses joprojām tika vērsti uz vakcinācijas aptveres palielināšanu.

Deklarācijā teikts, ka pamattiesību ierobežojumi var kalpot tikai kā galēja iespēja, ja labums, ko iegūst visa sabiedrība, ir lielāks par atsevišķu indivīdu tiesībām nodarīto kaitējumu.

Opozīcijas partijas ar deklarāciju rosināja paziņot, ka Latvijas valsts nosoda pašas valsts īstenoto vēršanos pret saviem pilsoņiem Covid-19 novēršanas laikā; Latvijas valsts nosoda visu to personu rīcību, kuras piedalījās nepamatoto represiju īstenošanā; kā arī Latvijas valsts nožēlo, ka valsts politikas rezultātā ir nodarīts neatgriezenisks kaitējums bērnu un jauniešu attīstībai, jo īpaši mazāk turīgās ģimenēs.

Ar deklarācijas tekstu bija rosināts atzīt, ka Latvijas valsts atzīst ikviena indivīda brīvību uz personisku izvēli, it īpaši jautājumos, kas skar veselības aprūpi un profilaksi, kā arī to, ka ar savām darbībām valsts ir grāvusi arī ārsta profesijas prestižu sabiedrībā.

Vienlaikus ar deklarācijas pieņemšanu opozīcijas partijas vēlējās panākt, ka Saeima apņemas kompensēt tos finansiālos zaudējumus un morālās ciešanas, kas ievērojamai sabiedrības daļai tika sagādātas valsts realizētās politikas dēļ.

Tāpat deklarācijā bija ietverts aicinājums Ministru kabinetam nekavējoties izveidot Valsts kancelejas pakļautībā esošu speciālistu komisiju, kura apzinātu saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldību skartos cilvēkus un sadarbībā ar Tieslietu un Labklājības ministriju sagatavotu tiesisko regulējumu kompensāciju izmaksai indivīdiem kā par materiālajiem, tā arī morālajiem kaitējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!