Uzklausījusi ekonomikas ministru Arti Kamparu (JL) un "Parex bankas" valdes priekšsēdētāju Nilu Melngaili, Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien noraidīja opozīcijas iesniegto pieprasījumu Kamparam saistībā ar "Parex" meitasuzņēmuma "Parex Leasing" Baltkrievijā pārdošanu.

Par pieprasījuma uzturēšanu nobalsoja pieci deputāti, pret bija septiņi, atturējās trīs, starp tiem arī bijušais finanšu ministrs un iesniedzēju pārstāvis Atis Slakteris (TP).

Melngailis komisijas deputātiem sniedza Baltkrievijas uzņēmuma pagājušā gada rādītājus, lai pierādītu, ka iepriekš presē publicētie uzņēmuma finanšu dati neatbilst patiesībai. Melngailis norādīja, ka publicētie peļņas skaitļi bija par 2008.gadu, pirms "Parex" bankas pārņemšanas valsts īpašumā, taču kopš tā laika uzņēmums strādājis ar zaudējumiem.

Opozīcijas pārstāvis Jānis Dukšinskis (LPP/LC) aicināja apsvērt iespēju, kāpēc nevarētu Baltkrievijas līzinga kompāniju sakārtot, lai tā nākotnē būtu pelnoša. Kampars uz to norādīja, ka "Parex bankā" valsts līdzekļi investēti tāpēc, lai glābtu Latvijas tautsaimniecību, nevis investētu "šaubīgos NVS aktīvos".

Arī Melngailis norādīja, ka bankas prioritāte ir atdot līdzekļus Valsts kasē, un jau bankas pārņemšanas laikā nolemts, ka līzinga kompānijas ārpus Baltijas likvidēs vai pārdos. Viņš informēja, ka "Parex" vēlas pārdot arī meitasuzņēmumus Krievijā, taču vēl nav izdevies atrast pircēju.

SC deputāts Vitālijs Orlovs vēlējās saprast, kāpēc Baltkrievijas uzņēmumu nopirkusi "Rietumu banka", jo "baņķieri ar naudu nemētājas" un tātad redz iespēju, ka vēlāk varēs pelnīt. Melngailis pieļāva, ka acīmredzot RB ir lieka likviditāte šādiem darījumiem, taču, tā kā "Parex" prioritāte ir Baltijas tirgus, investēt šādos spekulatīvos darījumos banka nevar. Baltkrievijā "Parex" nesniedz bankas pakalpojumus, tāpēc līzinga kompānijai nauda būtu jāaizdod.

Kampars komisijai pauda cerību, ka opozīcijas pieprasījums radās, jo bija informācijas trūkums par darījumu, un ka "mēs visi strādājam valsts interesēs, nevis aizstāvam vēl kādas citas, par ko informācija ir arī parādījusies presē".

Jau vēstīts, ka Kampars pēc iepazīšanās ar atbildīgo institūciju sniegto informāciju par "Parex bankas" līzinga uzņēmuma Baltkrievijā pārdošanas darījumu uzskata, ka nav pamata apšaubīt uzraugošās valsts institūcijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un otra lielākā akcionāra Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) lēmumu atbalstīt šo darījumu. Ministrs norādīja, ka "Parex bankas" un valsts kā akcionāra ekonomiskais ieguvums no veiktā pārdošanas darījuma ir ievērojami lielāks nekā tas būtu, ja tiktu turpināta līzinga uzņēmuma saimnieciskā darbība. Pirms šī darījuma veikta visaptveroša finanšu analīze.

Viņš arī norāda, ka sabiedrība tiek maldināta ar apgalvojumu, ka darījuma summa ir 100 ASV dolāri. Viņš norāda, ka jau pašlaik par darījumu saņemti 5,8 miljoni ASV dolāru (3,3 miljoni latu) un saskaņā ar līguma nosacījumiem līdz 2012.gadam "Parex banka" saņems vēl aptuveni 2,68 miljonus dolāru (1,53 miljoni latu).

Lēmums par "Parex bankas" meitasuzņēmuma "Parex Lizing" Baltkrievijā pārdošanu konceptuāli jau pieņemts pērn rudenī.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka TP, LPP/LC un SC Saeimas frakciju deputāti iesniedza pieprasījumu Kaparam, aicinot skaidrot, vai "Parex bankas" līzinga kompānijas Baltkrievijā pārdošana atbilst valsts interesēm.

AS "Rietumu banka" un "Parex banka" noslēgušas vienošanos par "Parex bankas" meitasuzņēmuma Baltkrievijā "Parex Leasing" pārdošanu. "Parex Leasing" iegādāts ar mērķi paplašināt "Rietumu bankas" līzinga darbības Baltkrievijas tirgū. Mediji vēstīja, ka "Parex" par savu meitasuzņēmumu šobrīd saņēmusi 100 ASV dolārus jeb 56 latus, savukārt otra darījuma daļa kļūs zināma līdz 2012.gada 10.februārim, kad jāveic nākamais maksājums.

Otra darījuma daļa tiks aprēķināta pēc konkrētas formulas - gaidāmie ienākumi no līzinga kompānijas aktīviem līdz 2012.gadam ar 16% atlaidi mīnus esošie un gaidāmie izdevumi ar 16% atlaidi, mīnus kredīta maksājumi. Tostarp izdevumi ir gan nodokļi, gan personāla izdevumi, gan citi saimnieciskie izdevumi, kuru apjoms līgumā nav noteikts. Tomēr līgumā noteikts, ka arī otrā maksājuma daļa nedrīkst būt mazāka par 100 ASV dolāriem.

"Parex" norāda, ka darījums ir izdevīgs, jo ļāvusi uzreiz atgūt 5,8 miljonus ASV dolāru (3,25 miljonus latu), kas iepriekš izsniegti meitasuzņēmumam.

"Parex Leasing" tika izveidota 2004.gadā un specializējas autotransporta un rūpniecības tehnikas līzingā Baltkrievijā. Līdz darījuma noslēgšanai uzņēmums par 100% piederēja "Parex bankas" grupai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!