Foto: LETA
Administratīvā apgabaltiesa otrdien noraidīja Ilmāra Poikāna jeb tā dēvētā Neo lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanu lietā, kas ierosināta saistībā ar Latvijas energokompānijas "Latvenergo" elektroenerģijas tarifiem, kas stājās spēkā 1.aprīlī, informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Līga Trubiņa.

Viņa paskaidroja, ka tiesa izskatījusi Poikāna lūgumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu lietā, kas ierosināta par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) šā gada 16.februāra lēmuma, ar kuru "Latvenergo" tarifi atzīti par ekonomiski pamatotiem, atcelšanu. To, kādu pagaidu aizsardzības līdzekli noteikt, Poikāns atstāja tiesas ziņā, kas savukārt vērtēja iespējamo SPRK administratīvā akta apturēšanu.

Tiesa gan secināja, ka nav pamata noteikt pagaidu aizsardzības līdzekli, un Poikāna lūgumu noraidīja. Šis lēmums ir pārsūdzams Augstākās tiesas Senātā 10 dienu laikā.

Otrdien bija paredzēts, ka būs zināmi tiesas lēmumi arī par vairāku pašvaldību – Ķekavas, Skrīveru, Ogres, Baldones un Ķeguma – izteiktajiem lūgumiem par pagaidu aizsardzības līdzekļa noteikšanu. Pēc Trubiņas teiktā, šie lēmumi varētu būt pieejami vien 5. un 6.maijā.

Jau ziņots, ka tiesa 27.aprīlī paziņoja pirmo lēmumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu, ko lūdza Saeimas deputāte Rita Strode ("Par labu Latviju"). Deputāte lūdza aizliegt attiecībā pret viņu piemērot šā gada 27.janvārī "Latvijas Vēstnesī" publicētos "Latvenergo" tarifus.

Tiesa šo lūgumu noraidīja, lēmumā atzīstot, ka nepastāv nepieciešamie priekšnoteikumi SPRK lēmuma darbības apturēšanai, jo tiesa nav konstatējusi regulatora lēmuma pirmšķietamo prettiesiskumu. Vienlaikus tiesa norādīja, ka administratīvā akta pirmšķietamā tiesiskuma izvērtējums pagaidu aizsardzības ietvaros tiesai nav saistošs, lietu izskatot pēc būtības. Līdz ar to, izskatot lietu pēc būtības, apgabaltiesa var nonākt arī pie citiem secinājumiem nekā šajā lēmumā. Šo tiesas lēmumu gan vēl var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Administratīvā apgabaltiesa saņēmusi kopumā 18 pieteikumu par SPRK 16.februāra lēmumu, ar kuru jaunie "Latvenergo" tarifi atzīti par ekonomiski pamatotiem. Lielākā daļa no šiem pieteikumiem ir pieņemti izskatīšanai un ierosinātas administratīvās lietas.

"Latvenergo" elektroenerģijas gala tarifs patērētājiem no 1.aprīļa pieauga par 21%. Visām mājsaimniecībām par pirmajām 1200 kilovatstundām (kWh) jāmaksā līdzšinējais starta tarifs ‒ 0,0825 lati (Ls)/kWh, savukārt no 1201 kWh tiek piemērots pamata tarifs ‒ 0,1074 Ls/kWh.

Kompānijā iepriekš norādīja, ka jaunie tarifi neskars 61% "Latvenergo" klientu, jo tos piemēros klientiem, kas gadā patērē vairāk par 1200 kWh.

Kompānija "Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi ‒ "Augstsprieguma tīkls", "Sadales tīkls", "Latvenergo Kaubandus", "Latvenergo Prekyba" un "Liepājas enerģija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!