Saeima ceturtdien noraidīja Tautas saskaņas partijas (TSP) iesniegto ierosinājumu papildināt Padomju režīma nosodījuma deklarāciju, padomju režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas vietā izveidojot komisiju attiecību uzlabošanai ar Krieviju.
Pret TSP ierosinājumu balsoja 64 deputāti, par – 15, trīs deputāti atturējās, portāls “Delfi” uzzināja Saeimas Preses dienestā.

Ierosināts padomju režīma nodarīto zaudējumu aprēķināšanas komisijas vietā izveidot komisiju, lai izstrādātu priekšlikumus sadarbības uzlabošanai ar Krieviju un citām bijušajām PSRS republikām ekonomiskajā, sociālajā un kultūras jomā.

Savukārt aicinājumu Krievijai apzināties padomju režīma nodarījumus iesnieguma autori vēlējās nomainīt pret aicinājumu veidot labas kaimiņattiecības.

Saeimas Komunistiskā režīma nosodījuma deklarācijā valdībai uzdots aprēķināt Latvijai un tās iedzīvotājiem nodarītos zaudējumus un uzturēt prasījumu pret Krieviju par šo zaudējumu atlīdzināšanu. Tāpat deklarācijā valdībai uzdots sākt sarunas ar Krieviju par visu no Latvijas izvesto arhīvu atdošanu atpakaļ un brīvu pieeju visiem Krievijas arhīviem, lai saņemtu pilnīgu informācijas par PSRS totalitārā komunisma noziegumiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!