Foto: LETA

Akciju sabiedrības "Liepājas autobusu parks", "Nordeka" un "Rēzeknes autobusu parks" otrdien informējušas Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) valdi par savu lēmumu no organizācijas izstāties, portālu "Delfi" informēja uzņēmumu pārstāvji.

LPPA biedrus pārstāvošā valde jau vairākus gadus aktīvi iestājas par konkrētas LPPA biedru daļas interešu lobēšanu. LPPA valde faktiski izvēlējusies aizstāvēt konkrētu pašvaldību kapitālsabiedrību intereses, apturot jebkādu dialogu ar privātā kapitāla pasažieru pārvadātājiem.

Tas ir likumsakarīgi, jo daļa šo pašvaldību kapitālsabiedrību vadības atrodas LPPA valdes sastāvā, paziņojumā norādījuši AS "Liepājas autobusu parks" valdes priekšsēdētājs Leonīds Krongorns, AS "Nordeka" valdes priekšsēdētājs Sergejs Konopijevs un AS "Rēzeknes autobusu parks" valdes loceklis, prokūrists Vasilijs Smuļs.

LPPA neprofesionalitāte un nespēja skaidri formulēt savu nozares attīstības redzējumu izpaudās nespējā pilnvērtīgi piedalīties Reģionālās nozīmes sabiedriskā transporta attīstības koncepcijas 2021-2030 izstrādē, kas rezultējās VSIA "Autotransporta direkcija" rīkotajā atklātajā konkursā "Par tiesību piešķiršanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai ar autobusiem reģionālās nozīmes maršrutu tīklā. Šī konkursa norisi LPPA pēc rezultātu paziņošanas 12 lotēs ir plaši kritizējusi, pat sūdzoties Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), kura kompetencē nav šāda konkursa rīkošana vai pārraudzība.

No LPPA valdes rīcības saistībā ar reģionālo pasažieru pārvadājumu iepirkumu, valdes oficiālā vēstulē paustā aicinājuma Ministru prezidentam konkursu atcelt un no asociācijas biedriem sniegtajām LPPA valdes atbildēm pārvadātāji guvuši pārliecību, ka LPPA valdes demonstrētā rīcība nav ne nozares, ne pasažieru interesēs.

Tā ir nesavienojama ar atbildīgu korporatīvo pārvaldību, pasažieru pārvadātāju interešu kvalitatīvu pārstāvību un aizstāvību atbilstoši LPPA statūtu 5.8. punktam, kas nosaka LPPA pienākumu savstarpējā konkurencē starp biedriem ievērot brīvas, vienlīdzīgas un godīgas konkurences noteikumus.

Valde, nespējot un acīmredzami nevēloties rīkoties asociācijas biedru interesēs, kā arī asociācija, nespējot nodrošināt biedru pilnvērtīgu pārstāvību, ir zaudējusi iepriekšminēto pārvadātāju uzticību.

LPPA prezidents Ivo Ošenieks aģentūrai LETA sacīja, ka asociācija ir sabiedriska organizācija un tās biedriem ir tiesības rīkoties pēc saviem ieskatiem – iestāties vai izstāties no asociācijas.

Ošenieks uzsvēra, ka šo trīs biedru lēmums izstāties no asociācijas neietekmē ne asociācijas valdi, ne arī tās darbu, jo asociācijā turpina darboties 30 pārvadātāju.

Lūgts komentēt minēto trīs uzņēmumu izteiktos pārmetumus, Ošenieks sacīja, ka ikvienam asociācijas biedram var būt viedoklis un viņš to nevar komentēt. "Asociācija darbojas pēc demokrātiskiem principiem un ņem vērā vairākuma viedokli. Šiem pārvadātājiem ir cits viedoklis un tās ir viņu tiesības," piebilda Ošenieks.

Ošenieks asociācijas vārdā nosūtījis vēstuli ministru prezidentam, norādot, ka reģionālo pasažieru pārvadājumu iepirkuma nolikums bija izstrādāts neprofesionāli un konkursa procedūra ir jāpārtrauc, sagatavojot jaunu iepirkumu atbilstoši valsts ekonomiskai izaugsmei un finanšu iespējām.

Konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu 16 maršrutu tīkla daļās jeb lotēs kopumā tika saņemti 40 piedāvājumu, kurus iesniedza 15 pretendenti. Konkursā tika izraudzīti uzvarētāji 12 lotēs, taču pretendenti Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) ir iesnieguši 11 sūdzības par konkursa rezultātiem. IUB lēmumu par šīm reģionālo autobusu pārvadājumu iepirkumā iesniegtajām sūdzībām pieņems līdz 25.septembrim. Piecās lotēs, kur pārsūdzību nebija, ir noslēgti līgumi ar uzvarētājiem.

Jūlija sākumā tika izsludināts konkursi arī par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu no 2021. līdz 2030. gadam četrās atlikušajās reģionālā maršrutu tīkla daļās.

Paziņojumā medijiem atzīmēts, ka LPPA valdē ir lgvars Kalniņš (SIA "Tukuma Auto"), Māris Gailis (SIA "M.E. LAT-LUX"), Aldis Rutkis (SIA "Dobeles Autobusu Parks"), Arturs Lieģis (Pašvaldības SIA "Ventspils reiss"), Ivo Ošenieks (LPPA valdes priekšsēdētājs), Jānis Ščerbickis (SIA "Jēkabpils autobusu parks"), Oskars Spurdziņš (SIA "VTU Valmiera"), Māris Ozoliņš (AS "CATA"), Āris Zapackis (AS "Talsu Autotransports")

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!