Foto: DELFI

Līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos 1. jūlijā Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD) nācās mainīt formu, kādā šoferiem, kas savu spēkratu ir novietojuši neatļautā vietā, bet paši neatrodas tam klāt, paziņo par administratīvā soda piemērošanu, jeb uz vējstikla uzliek tā dēvēto "plāksteri". Daļa pašvaldību policiju jaunos "plāksterus" nav saņēmusi, tādēļ tām ir problemātiski šoferiem par pārkāpumu piemērot sodu, noskaidroja portāls "Delfi".

Satiksmes ministrijā informēja, ka CSDD jauno vienoto formu ir izstrādājusi un jau nodevusi pašvaldībām darbības nodrošināšanai. To portālam "Delfi" apstiprināja arī CSDD pārstāvis Rolands Rumba.

"Kaut arī jaunās veidlapas bija nodrukātas laicīgi, tomēr CSDD tās nedrīkstēja dalīt pirms jaunās kārtības apstiprināšanas, jo tik pat labi valdība to varētu arī neapstiprināt. Šobrīd jaunās veidlapas ir nodrukātas un tās var saņemt CSDD," pauda Rumba. Viņš skaidroja, ka pašvaldībām izdrukātās veidlapas ir jāizņem pašām, kā arī pauda, ka lielākā daļa pašvaldību policiju veidlapas ir saņēmusi.

Lūgts precizēt, cik daudz pašvaldību policiju jaunās veidlapas ir saņēmušas, Rumba skaidroja, ka CSDD precīzas informācijas nav, bet aktivitāte ir pietiekami liela.

Lai noskaidrotu kopējo situāciju, portāls "Delfi" nolēma aptaujāt vairākas pašvaldību policijas.

Jelgavas pilsētas pašvaldības policijas priekšnieks Viktors Vanags ceturtdien pēcpusdienā norādīja, ka likumsargi administratīvo sodu par transportlīdzekļa novietošanu neatļautā vietā nevar piemērot. "Gaidām, kad nodrukās protokolus. Vadītājiem skaidrojam, pārrunājam situāciju un brīdinām, proti, veicam preventīvo darbu," policijas rīcību, ja tiek konstatēts pārkāpums, raksturoja Vanags. Viņš norādīja, ka CSDD jaunos "plāksterus" plāno piegādāt līdz 9. jūlijam.

Veidlapas nav saņēmusi arī Valmieras pilsētas pašvaldības policija. Tās priekšnieks Armands Miķelsons pauda, ka veidlapas sola piegādāt tuvākajā laikā. "Situācija ir tāda, ka viņu nav – jaunās veidlapas uz 1. jūliju nebija," pauda Miķelsons, sakot, ka nav arī nosprausta termiņa, līdz kuram veidlapas likumsargi saņems.

Par iespēju piemērot sodu Miķelsons skaidroja, ka tas ir diezgan problemātiski, taču konkrēti atbildēt nevarēja, jo jaunā likuma normas līdz galam vēl nav izpētītas, bet patlaban likumsargi cenšas situāciju ar noteikumu pārkāpējiem pārrunāt un veikt preventīvo darbu.

Arī Ogres novada pašvaldības policija ir starp tām, kura veidlapas vēl nav saņēmusi, atzina tās priekšnieks Uģis Ulmanis. Vienlaikus viņš norādīja, ja šajā pārejas periodā būs tāda nepieciešamība, tad soda piemērošanai likumsargi izmantos jauno elektronisko administratīvo pārkāpumu procesa atbalsta sistēmu, taču tas būs sarežģītāks un garāks process, jo likumsargiem vajadzēs identificēt un klātienē uzaicināt šoferi, kurš ir pārkāpis noteikumus.

Tāpat Ulmanis nav informēts par termiņu, līdz kuram policija jaunās veidlapas saņems.

Citādāka situācija esot Rīgas pašvaldības policijai – tā sodus var atsākt piemērot jau no piektdienas.

Policijas pārstāvis Toms Sadovskis ceturtdien pēcpusdienā portālam "Delfi" norādīja, ka likumsargiem ar 1. jūliju bija problēma piemērot sodus, bez autovadītāja klātbūtnes uz vējstikla atstājot "plāksteri". Taču CSDD, kas ir atbildīga par veidlapu sagatavošanu, policijai jaunos "plāksterus" ir sagādājusi, un likumsargi no piektdienas var piemērot sodus par transportlīdzekļa novietošanu neatļautā vietā.

"Zaudējot spēku Administratīvo pārkāpumu kodeksam, bija nepieciešams ne tikai nozares likums – Ceļu satiksmes likums –, kurā būtu noteikta atbildība, bet arī speciāli noteikumi, kuros regulēta lēmuma paziņošanas kārtība. Šādi noteikumi tika pieņemti 30. jūnijā, taču spēkā tie stājās 1. jūlijā. Lai gan formāli tie stājās spēkā līdz ar 1. jūliju, tie tika pieņemti par vēlu, jo tikai pēc noteikumu pieņemšanas varēja saskaņot lēmumu maketus un sākt to drukāšanu," situācija skaidroja Sadovskis.

Arī mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotājs Kaspars Zandbergs piektdien ziņoja par konstatēto problēmu, ka Rīgas pašvaldības policija nevar šoferiem piemērot administratīvo sodu, ja autovadītājs neatrodas uz vietas. Pulksten 12.31 ierakstā "Twitter" likumsargi gan norādīja, ka daļa pārvalžu veidlapas ir saņēmusi, bet pārējās pārvaldes tās saņems tuvāko pāris stundu laikā.

Savukārt Liepājas pilsētas pašvaldības policijas Analītiskās nodaļas priekšnieks Kaspars Vārpiņš teica, ka likumsargi gaida, kad saņems jaunās "plāksteru" formas, lai sāktu to izmantošanu, taču policija sodu var piemērot arī tagad, tikai process ir citādāks. Datumu, kad paredzēts saņemt jaunās veidlapas, Vārpiņš gan nosaukt nevarēja.

Jau vēstīts, ka 1. jūlijā līdz ar Administratīvās atbildības likuma spēkā stāšanos savu spēku zaudēja Administratīvo pārkāpumu kodekss, tādējādi administratīvie pārkāpumi un sodi iekļauti vairāk nekā 100 nozares likumos un pašvaldību saistošajos noteikumos.

Sākotnēji bija paredzēts, ka jaunais likums stāsies spēkā jau 1. janvārī, taču Saeima lēma to atlikt, jo vēl 2019. gada decembrī parlamentā nebija iesniegti vairāki ar jauno likumu saistīti grozījumu projekti, kā arī nebija pabeigts darbs pie Administratīvo pārkāpumu procesa atbalsta sistēmas.

Jaunā sistēma nodrošinās elektronisku administratīvā pārkāpuma procesa veikšanu, sākot ar brīdi, kad tiek pieņemts lēmums par atteikumu uzsākt procesu vai procesa uzsākšanu un beidzot ar datu dzēšanu, kā arī sistēmā tiks nodrošināta automatizēta dažādu lēmumu sagatavošana, pamatojoties uz sistēmā ievadītajiem datiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!