Foto: Saeimas administrācija

Nosacījumā par valsts pārvaldes darbinieku vakcinēšanos pret Covid-19 nevar būt nekādu izņēmumu, un šādam noteikumam ir jāattiecas gan uz deputātiem, gan tiesnešiem, sacīja Saeimas Juridiskās komisijas un Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Juris Jurašs.

Līdzīgi kā Saeima par deputātiem ir prasījusi viedokli tiesību ekspertiem, šajā gadījumā Tieslietu padomei kopā ar konstitucionālo tiesību ekspertiem jāpiedāvā juridiski korekts risinājums tiesnešiem, norādīja politiķis.

Vaicāts, kuram būs jāpieņem gala lēmums, Jurašs norādīja, ka, iesaistot Tieslietu padomi un ekspertus, likumdevējam būs jāievieš skaidrība, nepieciešamības gadījumā pilnveidojot normatīvos aktus.

Komisijas priekšsēdētājs arī informēja, ka Tieslietu padome par šo jautājumu neesot spriedusi un plāno par to diskutēt piektdien, 29. oktobrī. Tāpēc, atbildot uz jautājumu par Tieslietu padomes un Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētāja Aigara Strupiša vēstuli Saeimai, Jurašs norādīja, ka neesot īsti pareizi, ka Strupišs "savu individuālo viedokli" paudis, parakstoties kā padomes priekšsēdētājs.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), vaicāta par Strupiša vēstulē pausto, ka ārkārtējās situācijas rīkojuma prasība nav attiecināma uz tiesnešiem, aģentūrai "Leta" norādīja, ka šajā jautājumā būtu jāsagaida Tieslietu padomes redzējums.

Kā ziņots, Strupišs nosūtījis vēstuli Mūrniecei, vēršot uzmanību uz vairākiem starptautiskajiem dokumentiem, kuri liedz izpildvarai apturēt tiesu darbu un nodrošina tiesnešu neatceļamību, neatkarīgi no vakcinēšanās vai nevakcinēšanās pret kādu slimību, pavēstīja AT pārstāve Rasma Zvejniece.

Vēstules mērķis esot bijis iespējamu konstitucionālu problēmu novēršanai informēt Saeimas priekšsēdētāju par tiesnešu kā konstitucionāla orgāna amatpersonu statusu un garantijām, kas neatceļamības ziņā ir līdzīgas deputāta pienākumu pildīšanas neierobežotībai un neatceļamībai.

Zvejniece informēja, ka vakcinēti ir 92% AT tiesnešu, tomēr atteicās komentēt, vai Covid-19 vakcīnu ir saņēmis pats AT priekšsēdētājs Strupišs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!