Ministru kabinets vakar pieņēma noteikumus, kas nosaka cilvēka audu un orgānu uzkrāšanas, uzglabāšanas un izmantošanas kārtību.
Noteikumi neattiecas uz reproduktīvajiem audiem un orgāniem, embrija audiem un orgāniem, asinīm, asins šūnām un preparātiem, autologo transplantāciju.

Saskaņā ar noteikumiem cilvēka audus un orgānus atļauts uzkrāt un uzglabāt šādiem mērķiem: sterilu medicīnisko transplantātu izgatavošanai un izmantošanai, transplantācijai, patologanatomiskiem izmeklējumiem, zinātniskiem pētījumiem un studiju programmu īstenošanai augstskolās. Cilvēka audus un orgānus atļauts izmantot arī ārstniecībā un transplantācijā.

Cilvēka audus un orgānus atļauts izmantot tikai atbilstoši to izņemšanas mērķim - ja audi un orgāni nav izmantojami atbilstoši mērķim, tos iznīcina vai izmanto zinātniskiem pētījumiem un mācībām.

Ja ārstniecības nolūkos nepieciešams veikt audu vai orgānu pārstādīšanu pacientam ir jādod rakstiska piekrišana audu pārstādīšanai. Ja audu un orgānu recipients veselības stāvokļa dēļ nespēj sniegt rakstisku piekrišanu, bet operācija nepieciešama, lai sniegtu neatliekamo medicīnisko palīdzību un nodrošinātu optimālo sasniedzamo ārstniecisko rezultātu recipienta interesēs, transplantāciju atļauts veikt ar pacienta likumīgo pārstāvju rakstisku piekrišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!