Foto: LETA
Otrdien, 31. martā, valdība atbalstīja likumprojektu "Iestāžu darbības likums sakarā ar Covid-19 izplatību", kura mērķis ir noteikt iestāžu darbību, tiesības un pienākumus, kā arī privātpersonu tiesības un pienākumus saistībā ar Covid-19 izplatību, portāls "Delfi" noskaidroja Tieslietu ministrijā (TM).

Ministrija norāda, ka līdz šim rīkojumā "Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli" un Epidemioloģiskās drošības likumā paredzētais pilnvarojums nebija pietiekams, lai radītu normatīvo regulējumu iestāžu darbībai un personu tiesībām Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Līdz ar to jaunajā likumā tiks apvienoti TM un citu iestāžu priekšlikumi saistībā ar iestāžu specifisku un īpašu darbības organizēšanu ārkārtas situācijas laikā, lai maksimāli efektīvi iestādes spētu pārorganizēt darbu, kā arī nodrošinātu risinājumus ārkārtas situācijas novēršanai.

Valdības apstiprinātajā likumprojektā tiek paredzēta iespēja apturēt apliecinošo dokumentu izsniegšanu un termiņu pagarinājumu gadījumos, kad to saņemšanai nepieciešama personiska klātbūtne, piemēram, jākārto eksāmens vai jāfotografējas. Ārkārtējās situācijas laikā varēs apturēt tādu sertifikātu, licenču, apliecinājumu, apliecību, caurlaižu, atļauju un citu dokumentu izsniegšanu, kurus izsniedz Ministru kabinets, tā padotībā esošās iestādes vai valsts kapitālsabiedrības, kā arī privātpersonas, kuras veic valsts deleģētos uzdevumus.

Vienlaikus ir pieņemts lēmums, ar kuru tiek pagarināts jau izsniegtā dokumenta derīguma termiņš, kas var būt ne ilgāks kā trīs mēneši pēc ārkārtējās situācijas beigām. Piemēram, ārkārtas stāvokļa laikā ir ierobežota iespēja transportlīdzekļu vadītājiem apmainīt vadītāja apliecību, kurai ir beidzies derīguma termiņš. Atbilstoši jaunajam regulējumam tā būs izmantojama attiecīgās kategorijas atbilstošu transportlīdzekļu vadīšanai ārkārtējās situācijas laikā, ja nepastāv šķēršļi šādas apliecības apmaiņai.

Likumprojekts arī paredz iespēju robežās mutvārdu procesu tiesās aizstāt ar rakstveida procesu.

Tāpat projektā paredzēts, ka iesniegumus iestādēs lēmumu pieņemšanai varēs iesniegt tikai rakstveidā, kā arī iestādes atsevišķos gadījumos varēs pieņemt telefonisku iesniegumu lēmumu pieņemšanai, ja iestādei ir citas iespējas identificēt iesniedzēju un viņa izteikto prasījumu.

Likumprojekts paredz arī, ka administratīvo pārkāpuma lietas, kuras nav iespējams izskatīt pārkāpuma izdarīšanas vietā, institūcija varēs izskatīt, pieņemot lēmumu rakstveida procesā, lai samazinātu personu kontaktēšanos klātienē un mazinātu inficēšanās risku. Arī tiesas administratīvo pārkāpumu lietas, neatkarīgi no personu lūguma izskatīt to mutvārdu procesā – tās skatīs rakstveida procesā.

Ministrija akcentē, ka likumprojekts vēl būs jāizskata Saeima un tas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!