Rīgas domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komiteja ir akceptējusi kārtību, kādā notiks bērnu uzņemšana Rīgas pašvaldības vispārējās izglītības iestāžu 1.klasēs 2004./2005.mācību gadā. Bērni mācībām būs jāpiesaka tajā kalendārajā gadā, kad bērnam aprit 7 gadi, laikā no 15.janvāra līdz 28.martam.
Kā informēja Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļa, uzņemot bērnus 1.klasē, izglītības iestādēs nav atļauts rīkot iestājpārbaudījumus. Skolās ir jāuzņem bērni, kuriem tā ir dzīvesvietai tuvākā izglītības iestāde, jāuzņem bērni, kuriem izglītības iestādē mācās brāļi un māsas, kā arī skolām ir tiesības uzņemt izglītības iestādē strādājošo darbinieku bērnus.

Pēc tam skolās var uzņemt bērnus, kuri nedzīvo izglītības iestādes mikrorajonā. Izglītības iestāžu mikrorajonu princips nav attiecināms uz mazākumtautību izglītības iestādēm - Rīgas I.Kozakēvičas Poļu vidusskolu, Rīgas Poļu sākumskolu, Rīgas Ukraiņu vidusskolu, Rīgas Lietuviešu vidusskolu, Rīgas Igauņu vidusskolu, Rīgas Baltkrievu pamatskolu, Š.Dubnova vārdā nosaukto Rīgas Ebreju vidusskolu.

Izglītības iestādei desmit dienu laikā pēc 1. klašu komplektācijas pabeigšanas rakstiski jāpaziņo vecākiem vai aizbildņiem par bērna uzņemšanu izglītības iestādē vai par atteikumu. Atteikuma gadījumā izglītības iestādes vadītājam jāsniedz argumentēta rakstiska atbilde un jānosūta atbildes kopija Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta teritoriālajai nodaļai, kura sniegs vecākiem informāciju par brīvajām vietām citās izglītības iestādēs.

Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejā, lemjot par šo kārtību, Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve norādīja, ka laika termiņa noteikšana ir likuma pārkāpums un esot jārada iespēja vecākiem bērnus pirmajai klasei pieteikt līdz 1.septembrim. Uz to Rīgas domnieki atbildēja, ka pati Izglītības un zinātnes ministrija informāciju par pieteiktajiem skolēniem pieprasot jau pavasarī. Turklāt, ja pieteikties varēs līdz 1.septembrim, tad vēl ilgi pēc mācību gada sākuma nebūtu nekādas skaidrības, cik bērnu kurās skolās pieteikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!