Pašreizējās Rīgas domes sasaukuma laikā 31 pašvaldības pilnvarnieks, kurus paredzēts apstiprināt trešdien, saņems likumā noteikto maksimālo atalgojumu 400 latu apjomā, kādu iepriekšējās domes laikā saņēma tikai divi pilnvarnieki.
Rīgas domes Uzņēmējdarbības pārvaldes priekšniece Sarmīte Jēgere pastāstīja, ka pilnvarnieku algas ir noteiktas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem un pašvaldības noteikumiem. Valdības noteikumi gan paredz, ka lielajos uzņēmumos pilnvarnieku alga var būt līdz 400 latiem, bet tai nav obligāti jābūt tik lielai.

Valdības noteikumi nosaka uzņēmumus pēc lieluma, un tādā veidā arī tiek noteiktas pilnvarnieku algas. Rīgas dome uzņēmējsabiedrības ir iedalījusi divās grupās - mazās uzņēmējsabiedrības un vidējās, lielās uzņēmējsabiedrības. Tā kā lielie un vidējie uzņēmumi ir apvienoti vienā grupā, tiem noteikts maksimālais pilnvarnieku atalgojums - 400 latu apjomā, klāstīja Jēgere.

Ik mēnesi no Rīgas domes uzņēmumiem un uzņēmumiem, kuros domei pieder daļas, 98 domes pilnvarniekiem maksās kopumā 19 600 latu. Līdz šim pilnvarnieki saņēma kopumā 13 900 latu.

Maksimālo atalgojumu saņems Latvijas un Vācijas kopuzņēmuma "Reho" pilnvarnieki, "Rīgas siltuma", "Ceļu pārvaldes", "Rīgs novada slimokases", "Rīgas namu", 1.slimnīcas, Gaiļezera slimnīcas, Rīgas slimokases un centrāltirgus pilnvarnieki.

Bijušais Rīgas mērs Andris Ārgalis sacīja, ka šādu atalgojumu noteikšana ir bezsaimnieciska. "Ar sviestmaizi ar ļoti biezu sviesta slāni sociāldemokrāti grib nopirkt sev lojālus cilvēkus," viņš teica, norādot, ka pilnvarnieku institūts pastāvēs neilgi. Valdības atbalstītais likumprojekts paredz pilnvarnieku funkcijas nodot ministriju un pašvaldību pārziņā.

Ārgalis pauda, ka iepriekšējas domes laikā tik lielu algu pilnvarniekiem nebija. Viņš sacīja, ka arī galēji liberālajām partijām šādi atalgojumi būtu bezsaimnieciski, bet "sociāldemokrātiem tas neatbilst deklarētajam pirms vēlēšanām". BNS otrdien neizdevās uzzināt pašreizējā mēra viedokli par pilnvarnieku algām, bet vicemērs Aivars Kreituss atzina, ka pilnvarnieki "vispār ir "Latvijas Ceļa" izdomāta barotava".

Domes konkursa komisija trešdien lems par pilnvarnieku kandidātu apstiprināšanu un kandidatūru virzīšanu izskatīšanai domes prezidijā. Dome atbalstīja noteikumus, kas paredz Rīgas uzņēmumiem, kuru apgrozījums ir 4 miljoni latu, bet vidējais darbinieku skaits 50 cilvēku, pilnvarnieku maksimālo atlīdzību 400 latu. Īpaši lieliem uzņēmumiem var būt no viena līdz pieciem pilnvarniekiem, lielam uzņēmumam līdz četriem, bet vidējam - līdz trim valsts pilnvarniekiem.

Mazam uzņēmumam, kura apgrozījums ir 2 līdz 4 miljoni latu, vidējais darbinieku skaits 35 - 49 cilvēki, paredzēts viens līdz trīs pilnvarnieki, kuru maksimālā mēneša atlīdzība būs 200 latu. Savukārt mazam uzņēmumam, kura apgrozījums ir 0,2 - 2 miljoni latu, vidējais darbinieku skaits 25 - 35 cilvēki, varēs būt viens vai divi pilnvarnieki, kuru maksimālā mēneša atlīdzība būs 100 latu.

Uzņēmumam, kura apgrozījums ir līdz 200 000 latu, vidējais darbinieku skaits līdz 25 cilvēkiem, varēs būt tikai viens pilnvarnieks, kura maksimālā mēneša atlīdzība būs 50 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!