Atsaucoties uz Ekonomikas policijas pārstāvja Normunda Margēviča teikto, Kārlis Leiškalns Saiemas komisijas sēdes laikā paziņoja, ka ar gaļas kontrabandu saistītas firmas SIA "Spektrs-K" pārstāvji ir SAB darbinieki Arvīds Babris un Guntars Kalniņš. Viņi abi uzdevušies par SAB amatpersonām un uzrādījuši apliecības.
Margēvičs šodien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas ārkārtas sēdē stāstīja, ka 13.septembrī ar viņa līdzdalību aizturētas 30 tonnas saldētas putnu gaļas. Šajā lietā bijušas iesaistītas fiktīvas firmas. Vēlāk Margēvičs saņēmis anonīmu draudu zvanu, savukārt 16.septembrī viņam zināma persona aicinājusi lietu izbeigt.

Margēvičs stāstīja, ka 2000.gada nogalē - novembrī - pēc operatīvās pārbaudes veikšanas EPB aizturējis saldētas putnu gaļas kravu, ierosināta krimināllieta, bet viņam pēc šiem notikumiem uz laiku tikusi anulēta pielaide operatīvajai informācijai. Pielaide operatīvai informācijai viņam anulējusi Drošības policija, savukārt tā atjaunota ar Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora Laiņa Kamaldiņa parakstu.

Šā gada maijā pielaide atjaunota un inspektors noskaidrojis, ka lietā ir iesaistīti fiktīvi uzņēmumi, kuri izvairās no nodokļu maksāšanas, tajā skaitā SIA "Spektrs K", kuru pārstāvot SAB darbinieki.

Margēvičs Saeimas deputātam Kārlim Leiškalnam ir nosaucis divas augstas SAB amatpersonas, kuras varētu būt iesaistītas gaļas kontrabandā.

SAB direktora vietnieks Uldis Dzenītis aģentūrai LETA ne apstiprināja, ne noliedza šo personu saistību ar SAB, paskaidrojot, ka valsts drošības iestādes štatu saraksts ir slepens.

Dzenītis norādīja, ka SAB vēlas noskaidrot, kas ir šīs informācijas pirmavots, lai ar to jau tuvākajā laikā tiktos un uzzinātu precīzāku informāciju. Ja būs aizdomas par to, ka kāds SAB darbinieks kaut kādā veidā ir saistīts ar kontrabandu, tas tiks atstādināts no amata, lai noskaidrotu šo saistību, uzsvēra SAB amatpersona.

Uz jautājumu, vai SAB darbinieks drīkst ieņemt amatus arī citur, Dzenītis paskaidroja, ka valsts drošības iestāžu darbinieki papildus drīkst nodarboties tikai ar zinātnisko, radošo vai pedagoģisko darbu.

Saskaņā ar Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" datu bāzē pieejamo informāciju, Kalniņš ir "Spektrs-K" lielākais īpašnieks - viņam pieder 86,67% uzņēmuma. Katram pa 6,67% šajā uzņēmumā pieder arī Arvīdam Strodam un Maratam Suleimanovam, kurš ir bijušais milicijas specvienības "OMON" kaujinieks.

Pēc aģentūras LETA arhīva materiāliem, "Spektrs-K" nodarbojas ar valsts struktūru konfiscēto preču uzglabāšanu. Piemēram oktobra sākumā tur nogādāti 26 800 kilogrami atsavinātas putnu gaļas.

Ekonomikas policijas biroja (EPB) inspektors Normunds Margēvičs lūdz viņam piemērot liecinieku aizsardzības programmu, jo esot saņēmis draudus sev un ģimenei. Pēc Margēviča lūguma, Valsts policija viņam ir atļāvusi turpināt nēsāt ieroci, neskatoties uz to, ka viņš ir atstādināts no pienākumu pildīšanas.

Margēvičs Saeimas deputātam Kārlim Leiškalnam ir nosaucis divas augstas Satversmes aizsardzības biroja (SAB) amatpersonas, kuras varētu būt iesaistītas gaļas kontrabandas "piesegšanā". Leiškalns minēto amatpersonu uzvārdus neatklāja, bet uzsvēra, ka šos uzvārdus ir nosaucis SAB direktoram Lainim Kamaldiņam.

Kamaldiņš sacīja, ka viņam ir grūti pateikt, ko kurš kuram ir teicis, bet Leiškalns viņam šādas ziņas neesot sniedzis. SAB direktors apstiprināja, ka Leiškalns pirms kāda laika viņam ir zvanījis, bet - lai noskaidrotu viņa viedokli, vai no darba drīkst atlaist peronu, kura palīdzējusi atklāt kontrabandu.

Arī SAB direktora vietnieks Uldis Dzenītis teica, ka šāda informācija no Leiškalna nav saņemta. Tādas ziņas SAB neesot saņēmis arī no citiem avotiem. Vienlaikus Dzenītis uzsvēra, ka būtu ļoti priecīgs, ja Leiškalns viņa rīcībā esošās ziņas nodotu SAB, un, ja šādas ziņas tiks saņemtas, tās tiks pārbaudītas.

Aizdomās par saistību ar vērienīgiem gaļas kontrabandas darījumiem pašlaik no darba policijas dienestā uz laiku atstādināti trīs Ekonomikas policijas darbinieki - Margēvičs, EPB nodaļas priekšnieks Oļegs Borovojs un Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes Ekonomikas policijas inspektors Sergejs Ivāns.

Margēvičs policijas rīcībā esošajos videomateriālos redzams Mārupē, netālu no firmai "Viats" piederošās noliktavas, kopā ar Artūru Čepelovu, kurš ir minētās firmas pārstāvis. Šī firma, iespējams, saistīta ar gaļas kontrabandu. Materiālos abas personas redzamas, skaitot naudu un lietojot alkoholiskos dzērienus, ziņoja Latvijas Televīzija.

Policijas rīcībā nonākuši materiāli, kas apliecina policijas un citu valsts iestāžu augsta līmeņa darbinieku saistību ar gaļas kontrabandu, firmām, kas šajos darījumos iesaistītas, kā arī shēmām, kādas šajos darījumos izmantotas. Šos materiālus policija pašlaik pārbauda. Kontrabandas darījumu vērtība tiek lēsta 1 miljona ASV dolāru apmērā, un tiek pieļauts, ka tie nebūtu bijuši iespējami bez augsta līmeņa valsts amatpersonu atbalsta.

Policija pašlaik izvirzījusi divas versijas par amatpersonu iespējamo saistību ar kontrabandas darījumiem - vai nu tiesībsargājošo iestāžu darbinieku rīcībā esošajos materiālos redzamās amatpersonas tiek kompromitētas, vai arī tās patiešām piesegušas kontrabandas darījumus.

Arī Pārtikas veterinārais dienests uzsācis izmeklēšanu, un tā direktors Vinets Veldre atzinis, ka amatpersonas pieļāvušas vairākus pārkāpumus - eksperts izrakstījis atļauju, neredzot konkrēto gaļas kravu, nākošā shēmā iesaistītā amatpersona nav pievērsusi uzmanību gaļas neatbilstošajam marķējumam, tā pieļaujot gaļas ievešanu noliktavā.

Tiek pieļauts, ka shēma varētu būt šāda - gaļas kravu nosūta "AgroPack Ltd", tā tiek ievesta Latvijā caur firmām "Lorileja" un "Saknis L", tad gaļa tālāk tiek nosūtīta neeksistējošam firmām jeb dzīvokļos reģistrētiem uzņēmumiem. Pēc tam gaļas kravu novieto atpakaļ noliktavā, bet no noliktavas caur trešajiem uzņēmumiem nodod Čeplova uzņēmumam "Viats".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!