Foto: LETA

Otrdien, 30.jūnijā noslēdzās Zviedrijas vadītās Eiropas Savienības (ES) Kaujas grupas dežūra, kurā kopš 1.janvāra piedalījās arī ap 160 Latvijas karavīru, dienesta pienākumus pildot galvenokārt kaujas grupas ātrās reaģēšanas vienībā, portāls "Delfi" uzzināja Aizsardzības ministrijā (AM).

Šajā kaujas grupā dienēja arī Zviedrijas, Lietuvas, Igaunijas, Norvēģijas, Somijas un Īrijas karavīri, veidojot 2400 karavīru lielu militāro formējumu.

Kaujas grupa dežūras periodā netika aktivizēta, bet kopīgi treniņi un dalība militārajās mācībās ir uzlabojusi visu septiņu Ziemeļeiropas valstu karavīru sadarbību un savietojamību. Kaujas grupa, kurā bija pārstāvētas dažādas spējas – kājnieku rotas, ķīmiskā piesārņojuma likvidēšanas vienība, pretizlūkošanas vienība, transporta un medicīniskās evakuācijas helikopteri un iznīcinātāji - ir uzstādījusi augstus standartus arī turpmākajām ES Kaujas grupām.

AM atzīmē, ka sertifikācijas mācību laikā kaujas grupa pierādīja, ka varētu sniegt nozīmīgu ieguldījumu krīzes situāciju risināšanā ES. Vienlaikus tas bija spēcīgs solidaritātes apliecinājums un pierādījums, ka ES valstis ir gatavas aizstāvēt mieru un drošību un kopīgi risināt krīzes.

ES Kaujas grupas tika izveidotas 2004.gadā, kad ES Militārā komiteja apstiprināja Kaujas grupu koncepciju. Tā paredz izveidot daudznacionālās kaujas vienības ar atbalsta elementiem, kuras būtu spējīgas desmit dienu laikā uzsākt militāro operāciju, kā arī uzturēt sevi vismaz 30 dienas bez papildu apgādes, bet līdz 120 dienām - ar papildu apgādi. Katra kaujas grupa sastāv aptuveni no 1500 karavīriem - bataljona lieluma vienības ar kaujas atbalsta vienībām, vadības un atbalsta dienestiem. Tā ir minimāli nepieciešamā kaujas vienība, kas spējīga patstāvīgi darboties operācijas rajonā. ES Kaujas grupas pilnu kaujas gatavību sasniedza 2007.gada sākumā.

To galvenais uzdevums ir sniegt palīdzību ES dalībvalstīm un citām valstīm, kuras lūdz palīdzību un kurās izraisās krīze, ko nav iespējams atrisināt diplomātiskā ceļā, vai arī, ja izceļas ārēji vai iekšēji militāri draudi, nemieri un konflikti.

Latvijas karavīri pirmo reizi ES Kaujas grupā dienēja 2010.gadā. Polijas vadītajā vienībā tolaik Latviju pārstāvēja 69 karavīri. 2013.gada otrajā pusgadā Lielbritānijas vadītajā ES Kaujas grupā dežurēja Zemessardzes kājnieku rota un štāba personāls – aptuveni 100 karavīru un zemessargu. Tā bija pirmā reize, kad zemessargi piedalījās ES Kaujas grupas dežūrā. Nākamā dežūra plānota 2016. gadā Lielbritānijas vadītajā kaujas grupā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!