Foto: morgueFile
Demokrātiskai sabiedrībai mediji ir nepieciešami gan kā spogulis, kurš ar cieņu un izpratni atspoguļo visus sabiedrības locekļus, gan kā sargsuns, kurš agresīvi uzraugu tos, kam tauta uzticējusi varu un naudu. Par to, kā samierināt šo mediju uzdevumu iekšējās pretrunas, runāja žurnāla "Ir" rīkotajā diskusijā.

Sarunu vadīja žurnālists Pauls Raudseps. Diskusijā piedalījās pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica līdzdibinātāja Inga Spriņģe; žurnālists Ivo Leitāns, kā arī "Ir" žurnāliste Anda Burve-Rozīte.

"Vienalga, jums cilvēks patīk vai nepatīk, pret visiem jāizturas ar cieņu. To pelnījis ir ikviens," sacīja žurnāliste Inga Spriņģe, turpinot: "Auditorija sagaida, ka mēs, žurnālisti, uzbruksim intervējamajiem, politiķus sitīsim un spārdīsim."

Diskusijā tika apspriesta arī dzimumu līdztiesības loma žurnālista profesijā: "Vīrietis žurnālists, kaut ko asi pasakot būs īsts vecis, bet sieviete — histēriķe," secināja žurnālistes Inga Sprinģe un Anda Burve-Rozīte.

Sarunas dalībnieki arī sprieda par to, kā atbildēt uz rupjībām, kādas taktikas, komunicējot ar žurnālistiem, izmanto politiķi un uzņēmēji.

"Žurnālista profesijā vajag nodalīt privāto dzīvi un profesionālo. Es neintervēšu savu draudzeni, kura ir politiķe," atzina Anda Burve-Rozīte.

Diskusijā tika apspriesta arī cieņpilna komunikācija sociālajos medijos. "Ir ļoti viegli sist kādu, kuru tu neredzi. Bet klātienē ir pavisam citādāk," sacīja Spriņģe.

Cik liela cieņa "sargsunim" jāizrāda pret uzraugāmo? Vai ir kāda robeža, kuru nevajag šķērsot, lai pārāk agresīva nostāja negrautu pamatus kopīgu risinājumu meklēšanai demokrātiskā sabiedrībā? Kā medijiem reaģēt, ja pret viņiem vēršas ar agresīvu necieņu? "Ir " komanda kopā ar uzaicinātiem viesiem runā par šiem jautājumiem sarunu festivālā "Lampa".

Arī portāls "Delfi" šogad sarunu festivālā "Lampa" rīkotajā diskusijā "Vai 'sargsuns' Latvijā ir cienīts un paēdis?, pievēršoties pandēmijas radītajām grūtībām medijiem un citiem jautājumiem. Diskusijas ierakstu var redzēt šeit.

Festivāls "Lampa" notiek septīto reizi. Šogad tas notiek Cēsu pilsētvidē, kopā skatīšanās vietās visā Latvijā, kā arī tiešraidē festivāla mājaslapā. Arī portāls "Delfi" festivāla laikā piedāvā vairāk nekā 20 pasākumu tiešraides.

Sestdienas, 21. augusta, vakarā notiks arī festivāla drosmīgākais pasākums – Politiķu cepiens. Tas sāksies pulksten 21:45, pasākumu tiešraidē varēs vērot arī portālā "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!