Naturalizācijas pārvaldes (NP) un tās vadītājas savienības "Latvijas Ceļš" (LC) biedres Eiženijas Aldermanes rīcība, ar kampaņas palīdzību aicinot nepilsoņus naturalizēties un iegūt Latvijas pilsonību, ir apkaunojoša valstij un vērtējama arī kā LC priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļa, pausts sestdien apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK domes pieņemtajā rezolūcijā.
"Tēvzemieši" rezolūcijā pauž uzskatu, ka pilsonības iegūšana ir personu brīvas gribas izpausme. "Tēvzemiešos" izraisot sevišķu izbrīnu kāda ārvalsts vēstnieka iesaistīšanās šīs kampaņas atbalstīšanā, un viņi rezolūcijā norāda - demokrātiskās sistēmās šāda rīcība tiktu kvalificēta kā vēstnieka iejaukšanās valsts iekšējās lietās un tam sekotu attiecīgas diplomātiskas konsekvences. Tādēļ TB/LNNK aicina premjeru Andri Bērziņu un ārlietu ministru Induli Bērziņu, kas abi ir no LC, "nekavējoties rīkoties, lai izbeigtu šīs Latviju diskreditējošās aktivitātes".

Pēc sēdes sestdien partijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats žurnālistiem norādīja, ka Naturalizācijas pārvaldes "drudžaino darbību" var uztvert kā pilsonības iegūšanas uzspiešanu, jo pretendentiem uz pilsonību šādam lēmumam esot jānobriest pašiem.

Viņš arī pauda, ka pēc izskanējušās kritikas par pārvaldes darbu tās vadītāja Aldermane steigšus iestājās LC un pēc tam esot veiksmīgi izvairījusies no sarunām par viņas darbības vērtēšanu.

Savukārt LC frakcijas vadītāja Kristiāna Lībane noliedza NP rīkoto akciju saistību ar LC politisko kampaņu: "Es droši zinu, ka Naturalizācijas pārvaldes akcijas nav "Latvijas ceļa" politiskā kampaņa. Tās notiktu neatkarīgi no tā, vai Aldermane ir "Latvijas ceļā" vai nē".

Lībane arī norādīja, ka NP kampaņas "visā pilnībā saskaņotas" ar valdības apstiprināto sabiedrības integrācijas programmu, ko atbalstījuši arī "tēvzemieši". "Tad viņu ministri nebrīnījās un viņiem tur nelikās nekas slikts vai dīvains," atgādināja LC frakcijas vadītāja. "Tas ir pārlieks aizdomīgums, pārjūtīgums no TB/LNNK puses, ka var ienākt prātā šī divas lietas sasaistīt," TB/LNNK rezolūciju komentēja Lībane.

Viņa arī pauda LC politisko nostāju - "Latvijai vajag lojālus pilsoņus, un katram, kas vēlas kļūt par pilsoni, ir jābūt kādām minimālajām zināšanām par Latvijas vēsturi un citiem jautājumiem, un jānokārto zināmi eksāmeni, par ko tad arī, cik saprotu, tiek informēts šajās Naturalizācijas pārvaldes kampaņās". Tādēļ LC negrasās "neko darīt" saistībā ar TB/LNNK rezolūcijā paustajiem aicinājumiem un negrasās "ne par ko kaunēties", norādīja Lībane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!