Iekšlietu ministrija (IeM) izstrādājusi virkni priekšlikumu likumu grozījumiem, lai ierobežotu prostitūcijas izplatību, mazinātu fizisku personu iesaistīšanu prostitūcijā un palielinātu sodus par personu iesaistīšanu prostitūcijā, kā arī noteiktu sodus par prostitūcijas pakalpojumu izmantošanu un sniegšanu tam neparedzētās vietās.
Iekšlietu ministrs Ivars Godmanis (LC/LPP) trešdien preses konferencē skaidroja, ka likuma grozījumi paredz bargākus sodus jebkuram starpniekam, kas veicina vai piedāvā prostitūcijas pakalpojumus.

Tas attiecas arī uz tiem masāžas saloniem vai naktsklubiem, kuros tiek sniegti prostitūcijas pakalpojumi, norādīja ministrs, skaidrojot, ka bargi sodi paredzēti arī par prostitūcijas pakalpojumus sniegšanu tam neparedzētās vietās.

Sodi paredzēti arī prostitūcijas pakalpojumu pircējiem un prostitūtām, kas sniegs pakalpojumus ārpus šim mērķim norādītājām vietām. Paredzēts, ka persona var sniegt prostitūcijas pakalpojumus tikai savā dzīves vietā.

IeM priekšlikumi privātpersonām par prostitūcijas ierobežošanas noteikumu pārkāpšanu paredz naudas sodu no 250 līdz 500 latiem, bet juridiskām personām naudas sods paredzēts no 500 latiem līdz 1000 latiem.

Ministrijas piedāvātajos likumu grozījumos noteikts, ka prostitūcijas pakalpojumus nedrīkstēs sniegt izglītības un audzināšanas iestādes, ārstniecības iestādēs, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijās un ne tuvāk par 100 metriem no tām. Tāpat ierobežojums attieksies uz valsts, pašvaldību un kapitālsabiedrību ēkām un teritoriju 100 metrus no tām.

IeM arī iesaka noteikt, ka pašvaldībām ir tiesības noteikt vēl citas vietas, kur aizliegts sniegt prostitūcijas pakalpojumus.

Vēl viens jauninājums likumos būs termins "persona, kas nodarbojas ar prostitūciju", kas neparedz piederību pie kāda dzimuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!