Valdība otrdien akceptēja noteikumus par higiēnas prasībām izglītības iestādēs, kas regulē arī maksimālo skolas somas smagumu skolēniem un nosaka minimālo gaisa temperatūru, kad bērniem skolu apmeklēt nevajadzēs.
Noteikumi paredz, ka bērniem, kas jaunāki par deviņiem gadiem, skolas soma nedrīkstēs būt smagāka par 2,5 līdz 3,5 kilogramiem, bērniem līdz divpadsmit gadu vecumam skolas somas svars nedrīkstēs pārsniegt 3,5 līdz 4 kilogramus.

Skolēniem vecumā no 12 līdz 14 gadiem somas svars nedrīkstēs būt lielāks par 4,5 kilogramiem, bet jauniešiem no 16 gadu vecuma skolas soma nedrīkstēs būt smagāka par pieciem kilogramiem.

Savukārt, ja gaisa temperatūra būs zemāka par -20 grādiem, bērniem, kuri jaunāki par 12 gadiem, nevajadzēs apmeklēt skolu, savukārt visiem pārējiem skolēniem uz mācībām nevajadzēs iet, ja kļūs aukstāks par -25 grādiem.

Par noteikumu ievērošanu būs atbildīga izglītības iestāžu vadība, bet to kontrolēs Valsts sanitārā inspekcija.

Noteikumi stāsies spēkā nākamā gada janvārī.

Jāatgādina, ka Izglītības un zinātnes ministrijas pētījumā atklājās - gandrīz trešdaļai pamatskolas skolēnu skolas somu svars pārsniedz pieļaujamo normu, bet 60% sākumskolas skolēnu ir stājas traucējumi.

Mediķi uzskata, ka pieļaujamais somas svars skolēniem ir 10-12% no bērna ķermeņa svara, taču Pedagoģijas un psiholoģijas institūta veiktais pētījums pierāda, ka 3. līdz 5.klašu skolēni nes pat trīs reizes smagāku somu par pieļaujamo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!