No 22.augusta līdz 26.augustam Rīgā notiks cilvēktirdzniecības novēršanai veltīta kampaņa, informē kampaņas rīkotāju pārstāve Gundega Tentere.
Kampaņas laikā Vecrīgā, Kaļķu ielā, laukumā pie "Nordea" bankas, ik dienu no plkst.13 līdz 21 darbosies informatīvais "busiņš", kurā strādās speciālisti un eksperti, vadot tematiskās darbnīcas, sniedzot atbildes un konsultācijas. Kampaņas laikā cilvēki tiks iepazīstināti arī ar divām mājaslapām "www.cilvektirdznieciba.lv" un "www.pretvardarbibu.lv".

Ik dienu kampaņai izvirzīta viena galvenā tēma. 22.augustā tā būs "Latvijā tiešām pārdod cilvēkus!", 23.augustā - "Tevi var savervēt. Kā tas notiek?", 24.augustā - "Sit, tātad nemīl!", 25.augustā - "Par drošu darbu ārzemēs. Vai Tu zini savas tiesības?", bet 26.augustā - "Kā saņemt palīdzību?".

Kampaņas laikā lielākajās Rīgas un Vecrīgas tūristu un jauniešu pulcēšanās vietās tiks izplatīta rokasgrāmata ārvalstu tūristiem par cilvēku tirdzniecības risku un informatīvas uzlīmes potenciālajai riska grupai, kurās norādīts resursu centra sievietēm "Marta" bezmaksas tālrunis.

Kampaņu Eiropas Kopienas iniciatīvas EQUAL programmas projekta "Atvērtu darba tirgu sievietēm" programmā rīko resursu centrs sievietēm "Marta" sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Valsts cilvēktiesību biroju.

Kā liecina ANO informācija, ik gadu pasaulē tiek pārdoti aptuveni četri miljoni cilvēku. Eiropā ik gadu par cilvēku tirdzniecības upuriem kļūst 500 000-700 000 cilvēku. Pēdējie oficiālie dati par Baltijas valstīm ir 2000.gadā veiktais Starptautiskās Migrācijas organizācijas pētījums, kurā teikts, ka gadā no Baltijas valstīm tiek pārdoti 2000 cilvēku.

Latvijas Valsts policijas dati liecina, ka pašlaik Latvijā ik mēnesi tiek pārdoti 100-150 cilvēki, turklāt Latvijā cilvēki tiek pārdoti ne tikai uz ārvalstīm, bet cilvēku tirdzniecība norisinās arī valsts iekšienē.

Cilvēku tirdzniecība var izpausties gan kā piespiedu darbs, gan kā piespiedu seksuālo pakalpojumu sniegšana, gan kā cilvēku izmantošana orgānu tirdzniecībā.

Par cilvēku tirdzniecības galvenajiem cēloņiem tiek uzskatīta ekonomikas globalizācija un pieaugošā sociālā nevienlīdzība, norāda pasākuma rīkotāji.

Latvija ir gan cilvēku tirdzniecības upuru izcelsmes valsts, gan tranzītvalsts, gan arī mērķa jeb uzņemošā valsts. Prognozē, ka, uzlabojoties Latvijas ekonomiskajai situācijai, Latvija arvien biežāk kļūs par cilvēku tirdzniecības upuru mērķa valsti cilvēkiem no Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!