Daugavpils rajona padomē 12.jūlijā notiks Latgales inteliģences 1.konference, kuras devīze būs "Latgales inteliģence - par Latgales atmodu!", informēja reģionālā žurnāla "Latgale" redaktors Arkādijs Posevins.
Viņš norādīja, ka "savulaik arī Latvijas atmoda sākās ar inteliģences konferenci. Visiem bija kopīga ideja, kuras vārdā nedaudz vēlāk zem sarkanbaltsarkanā karoga bijām uz barikādēm. Kopš Latvijas Republikas neatkarības atgūšanas Rīga un ostas pilsētas, kas jau agrāk atradušās izdevīgākā ekonomiskajā situācijā, spērušas plašāku soli un veikušas dinamiskāku attīstību. Savukārt Eiropas institūciju veiktie pētījumi liecina, ka Latgale diemžēl atzīta par depresīvu reģionu. Pienācis laiks arī Latgales atmodai".

Plānots, ka pasākumā piedalīsies aptuveni 250 inteliģences pārstāvji no Latgales reģiona un Rīgas. Konferences laikā lasīs referātus par Latgalē aktuālām problēmām, novada sabiedrības integrāciju, izglītības un kultūras mantojuma saglabāšanu. Konferences dalībnieki varēs iesaistīties debatēs un izteikt savus priekšlikumus problēmu risināšanai.

Pasākuma noslēgumā apstiprinās divus dokumentus - aicinājumu Latgales iedzīvotājiem un aicinājumu 7.Saeimai un politiķiem, kas piedalīsies 8.Saeimas vēlēšanās. No konferences dalībniekiem gaidīs priekšlikumus par Latgales inteliģences sabiedriskās organizācijas izveidošanu, teica Posevins.

Viņš piebilda, ka gatavošanos šai Latgales vēsturē pirmajai inteliģences konferencei reģionālais žurnāls "Latgale" sāka pagājušā gada rudenī, izdevuma slejās ieviešot pastāvīgu rubriku "Latgales inteliģences neklātienes konference". Šajās publikācijās novadā pazīstami sabiedriskie darbinieki, amatpersonas un uzņēmēji pauda savu viedokli par sasāpējušām problēmām. Tādejādi Latgales inteliģences 1.konference ir iesāktā darba loģisks turpinājums, kuru sadarbībā ar Latgales reģiona komercstruktūrām rīko reģionālais žurnāls "Latgale". Pēc konferences viens no pasākuma atbalstītājiem - rūpnīca "Latgales alus" - rīkos alus balli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!