Foto: DELFI

2018. gada 23. novembrī Rīgā notika Latvijas–Indonēzijas Ārlietu ministriju politiskās konsultācijas, kas bija pirmās abu valstu diplomātisko attiecību pastāvēšanas laikā.

Latvijas delegāciju vadīja Ārlietu ministrijas Divpusējo attiecību direkcijas vadītājs-vēstnieks Ilgvars Kļava, Indonēzijas delegāciju vadīja Indonēzijas Ārlietu ministrijas Amerikas un Eiropas lietu direkcijas vadītājs Muhammads Anšors.

Konsultāciju laikā puses atzinīgi novērtēja abu valstu draudzīgās un konstruktīvās attiecības, portālu "Delfi" informēja ministrija. Sarunās īpaša uzmanība tika pievērsta ekonomiskās sadarbības veicināšanai. Latvija atzinīgi novērtēja progresu sarunās par Eiropas Savienības un Indonēzijas Visaptverošo ekonomisko partnerattiecību nolīgumu (CEPA). Puses bija vienisprātis, ka līgums sekmēs arī abu valstu divpusējo ekonomisko sadarbību. Kļava akcentēja Latvijas un Indonēzijas sadarbības perspektīvas tādās jomās kā informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, inženiertehniskie risinājumi, transports un loģistika, kā arī tūrisms.

Sarunā Latvijas delegācijas vadītājs uzsvēra abu valstu sadarbības potenciālu un kopīgās intereses starptautiskajās organizācijās, atzinīgi vērtējot vienošanos par savstarpēju atbalstu ANO Drošības padomes vēlēšanās. Tāpat abu valstu amatpersonas apmainījās viedokļiem par aktuālajiem jautājumiem Eiropas un Āzijas dialogā (ASEM), drošības izaicinājumiem, reģionālajiem jautājumiem, tostarp situāciju Korejas pussalā.

Latvija bija pirmā no Baltijas valstīm, ar kuru Indonēzija 1993. gada 25. augustā nodibināja diplomātiskās attiecības. Latvijas vēstnieks Indonēzijā Normans Penke rezidē Rīgā, savukārt Indonēzijas vēstnieka Bagas Hapsoro rezidences vieta ir Stokholma.

Kopējais Latvijas–Indonēzijas preču tirdzniecības apgrozījums 2018. gada pirmajā pusgadā bija 7,19 miljoni eiro. Preču eksporta apjoms uz Indonēziju 2018. gada 1. pusgadā veidoja 5,24 miljonus eiro (+199% salīdzinājumā ar 2017. gada 1. pusgadu), savukārt preču importa apjoms no Indonēzijas 2018. gada 1.pusgadā bija 1,95 miljoni eiro (+129% salīdzinājumā ar 2017. gada 1. pusgadu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!