Lai pabeigtu administratīvi teritoriālo reformu, ministrijām līdz maija sākumam valdībā jāiesniedz priekšlikumu 33 likumos, informē Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM).
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) otrdien iepazīstināja valdību ar ziņojumu par nepieciešamajiem grozījumiem ar pašvaldību darbību saistītajos likumos.

Saskaņā ar ziņojumu līdz šā gada 1.maijam ministrijām valdībā jāiesniedz priekšlikumi grozījumiem 33 likumos, precizējot un pilnveidojot tiesisko regulējumu, kas nosaka vietējo pašvaldību, to institūciju kompetenci, kā arī pašvaldību darba organizāciju. Savukārt līdz nākamā gada 1.martam jāsagatavo priekšlikumi grozījumiem deviņos likumos, kas saistīti ar jaunā administratīvi teritoriālā iedalījuma noteikšanu. Tāpat grozījumi būs nepieciešami vēl vairākos likumos. Valdība noteica, ka priekšlikumi šo likumu pilnveidošanai tiks gatavoti pakāpeniski, bet tiem jābūt izstrādātiem ne vēlāk kā līdz 2011.gada 1.janvārim.

Reorganizējot rajona pašvaldības, to funkcijas tiks nodotas novadu un republikas pilsētu pašvaldībām. "Tas nozīmē, ka novadiem jābūt patstāvīgiem un attīstīties spējīgiem, lai varētu nodrošināt gan pašvaldības teritorijas izaugsmi, gan kvalitatīvu un mūsdienīgu pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem," skaidroja Zalāns. Atsevišķas funkcijas tiks nodotas arī plānošanas reģioniem, piemēram, sabiedriskā transporta organizēšana un rajona teritorijas plānošanas jautājumi.

Lai vienotos par to, kā novadi pārņems pašreizējās rajona pašvaldību funkcijas, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija jau pagājušajā gadā veica konsultācijas gan ar pašvaldību vadītājiem, gan nozaru ministrijām.

Uzklausot ministra ziņojumu, valdība otrdien konceptuāli atbalstīja RAPLM priekšlikumus rajona pašvaldību reorganizācijai, tai skaitā, resursu sadalei un nodošanai novadu un republikas pilsētu pašvaldībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!