Novembrī "ātro" mediķi palīdzējuši 41 ķermeņa atdzišanas upurim un četriem cilvēkiem, kuri bija apsaldējušies, portālu "Delfi" informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Laura Bundule.

Atdzišana cilvēkam var iestāties, ja būtiski pazeminās ķermeņa temperatūra, ilgstoši atrodoties aukstumā ārā vai aukstā ūdenī. Visjūtīgākie pret salu ir bērni un vecāka gadagājuma cilvēki. Mediķi norāda, ka arī alkohola lietošana būtiski palielina nosalšanas risku. Tā ietekmē paplašinās ādas asinsvadi, mazinās "drebuļu aizsargmehānisms", un cietušais nespēj adekvāti uztvert apkārtni un notiekošo. Ķermeņa atdzišanu var veicināt arī dažādas saslimšanas – cukura diabēts, centrālās nervu sistēmas bojājumi, traumas un citas slimības vai kaites.

Iestājoties atdzišanai, cietušajam ir drebuļi, trīcēšana, koordinācijas traucējumi, pavājinās domāšana un atmiņa. Smagākos gadījumos - cilvēkam var būt palēnināta sirdsdarbība, asinsspiediena pazemināšanās, pavājināti ķermeņa refleksi, vājš pulss un elpošana, kā arī samaņas zudums.

Savukārt ķermeņa apsaldējumi rodas aukstuma ietekmē gūstot ādas, audu vai muskuļu bojājumus. Visbiežāk cilvēki apsaldē atklātās ķermeņa daļas - degunu, vaigus, zodu, arī roku un kāju pirkstus. Apsaldēto ķermeņa daļu āda kļūst bāla, ir iespējamas sāpes, kas audiem sasalstot un apsaldējumam kļūstot dziļākam, samazinās. Smagākos apsaldējumu gadījumos var iestāties neatgriezeniski audu bojājumi un atmiršana, norāda mediķi

Lai izsargātos no aukstuma ietekmes, ieteicams atcerēties, ka dodoties ārā, gan bērniem, gan pieaugušajiem vajadzētu valkāt siltus apavus un vilnas vai kokvilnas zeķes, kā arī cepuri un šalli. "Valkājiet dūraiņus, jo tie silda labāk nekā pirkstaini cimdi," iesaka mediķi. Jāvalkā mitrumu necaurlaidīgas un siltumu saglabājošas virsdrēbes.

Drebuļi ir pirmā pazīmē, kas liecina par to, ka ķermenis zaudē siltumu, mediķi aicina tos neignorēt un, tos sajūtot, doties iekštelpās sasildīties.

Mediķi arī atgādina, ka mainīga gaisa temperatūra kopā ar nokrišņiem var veidot slidenas ietves un palielina risku paslīdēt, nokrist un gūt mežģījumus un lūzumus. Īpaši uzmanīgus slidenā slaikā mediķi aicina būt vecāka gadagājuma cilvēkus. Gadījumā, ja ir aizdomas par ķermeņa atdzišanu, apsaldējumiem, vai ir gūta smaga trauma krītos uz slidenas ietves, mediķi aicina saukt "ātro palīdzību" pa telefonu 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!