Foto: Shutterstock
Finanšu ministra Jāņa Reira (JV) vadītā darba grupa uzņēmējdarbības un nodarbināto atbalstam atbalstījusi priekšlikumu piešķirt 5 miljonus eiro jaunai pētniecības programmai, jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izpētei laboratorijās un studiju digitalizācijas iespēju izpētei.

Finanšu ministrijā stāstīja, ka darba grupa atbalstījusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķirt IZM 5 miljonus eiro, lai izveidotu valsts pētījumu programmu pētniecības iesaistē cīņā ar Covid-19 sekām, nodrošinātu vienas pētniecības laboratorijas aprīkojumu, lai testētu Latvijā radītos vakcīnu un zāļvielu kandidātus, kā arī sniegtu atbalstu augstskolu un valsts zinātnisko institūtu aprīkojumam attālinātā studiju un pētniecības procesa nodrošināšanai.

Plānots, ka valsts pētījumu programmas izveidei novirzīs trīs miljonus eiro. Šī summa ir noteikta, balstoties uz nepieciešamību katrā no identificētām jomām – veselības, inženiertehnisko risinājumu, sabiedrības un tautsaimniecības jomās – nodrošināt projektus konkrēto problēmu risināšanai. Iecerēts, ka tādējādi šogad tiks īstenoti vismaz desmit konsorciju pētniecības projekti.

Lai Latvijā varētu testēt radītos Covid-19 vakcīnu un zāļvielu kandidātus, šo pētījumu veikšanai nepieciešamā aprīkojuma iegādei paredzēti aptuveni 300 000 eiro.

Savukārt studiju satura digitalizācijai un adaptācijai paredzēts atvēlēt 1,7 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!