Foto: LETA

Lai arī pagājis vairāk nekā gads, atbildīgā Saeimas komisija nav sākusi skatīt likuma grozījumus, kas paredz noteikt par brīvdienu 7. janvāri, kad Ziemassvētkus svin pareizticīgie un vecticībnieki.

Viens no grozījumu iniciatoriem Valērijs Agešins (S) kavēšanos skaidro ar atbildīgās Saeimas komisijas vadītājas rīcību - viņa ieskatā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) ļaunprātīgi izmanto savu dienesta stāvokli, neiekļaujot jautājumu par brīvdienu pareizticīgo Ziemassvētkos komisijas darba kārtībā.

Saeima likuma "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" grozījumus izskatīšanai komisijās nodeva 2014. gada decembra sākumā, taču līdz šim tie nav iekļauti atbildīgās komisijas darba kārtībā.

Laizāne portālam "Delfi" skaidro, ka jau pirms krietna laika aicinājusi likumprojekta iesniedzējus rīkot par šo ieceri plašāku diskusiju, taču tas nav noticis. Līdz ar to, komisijai sākot skatīt šo jautājumu, būs jāveido šāda diskusiju platforma, aicinot iesaistīties gan sabiedrības, gan dažādu konfesiju pārstāvjus.

Jautājums komisijas darba kārtībā tiks iekļauts, taču konkrētu laiku, kad tas notiks, Laizāne nemin, jo tas atkarīgs no tā, kādi citi likumprojekti komisijai būs jāizskata. Piemēram, tikai nesen pabeigts darbs pie Patvēruma likuma grozījumiem.

"Es ceru, ka tas būs šā gada pavasarī, bet konkrētu laiku pateikt nav iespējams," saka Laizāne, piebilstot, ka vienas sēdes laikā šo jautājumu nebūs iespējams izlemt.

"Gada laikā komisija nav izdarījusi neko, bijusi tikai muļļāšanās," uzsver Agešins, norādot, ka komisijas darba kārtību nosaka tās vadītāja, un Laizāne ļaunprātīgi tajā neiekļauj jautājumu par brīvdienas noteikšanu 7. janvārī.

"Likumprojekts atrodas Cilvēktiesību komisijas putekļainajos plauktos," viņš min.

Agešins gan atzīst, ka savulaik Laizāne aicinājusi iesniedzējus rīkot plašāku diskusiju, taču viņa ieskatā tas tiek darīts jau 25 gadus. "Viena apaļā galda diskusija neko nemainīs," viņš skaidro.

"Saskaņas" pārstāvji Cilvēktiesību komisijā esot lūguši Laizāni aktualizēt diskusiju par pareizticīgo Ziemassvētkiem, taču viņa vien atrunājusies. Agešins norāda, ka arī tagad aicinās partijas biedrus komisijā atsākt diskusiju. Ja komisijas vadītāja arvien neiekļaus šo jautājumu darba kārtībā, deputāti varētu rosināt balsojumu par to.

Ja arī tad jautājums netiks skatīts, "Saskaņas" pārstāvji gatavi virzīt izskatīšanai Saeimā jaunu, identisku likumprojektu.

"Tas, ka komisijas vadītāja nevēlas virzīt uz priekšu šo jautājumu, ir tuvredzīga politika," uzsver Agešins, piebilstot, ka valdība ir gatava uzņemt patvēruma meklētājus, bet nerisina jautājumu, kas svarīgs Latvijas iedzīvotājiem - kristiešiem.

"Tas neveicina sabiedrības saliedētību," viņš klāsta.

Laizāne tikmēr vērš uzmanību uz to, ka tas, vai piešķirt brīvdienu pareizticīgo Ziemassvētkos, tiek dažādi vērtēts, piemēram, darba devēji par to izteikušies negatīvi, bet sociālantropologi norādījuši, ka tas šķels sabiedrību.

"Politiķi nevar pieņemt sasteigtu lēmumu," uzsver Laizāne.

Jau vēstīts - lai arī iepriekš šādi ierosinājumi noraidīti, Saeima 2014. gada 4. decembrī izskatīšanai komisijās nodeva likuma grozījumus, kas paredz noteikt par brīvdienu 7.janvāri, kad Ziemassvētkus svin pareizticīgie un vecticībnieki.

Grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" sagatavoja opozīcijā esošās partijas "Saskaņa" deputāti, skaidrojot, ka Latvijā ir aptuveni 400 tūkstoši pareizticīgo un vecticībnieku un, atzīstot par svētku dienu arī 7. janvāri, tiktu veicināta sabiedrības integrācija.

"Saskaņa" arī iepriekš vairākas reizes rosinājusi noteikt pareizticīgo Ziemassvētkus par brīvdienu, taču līdz šim tas nav guvis Saeimas vairākuma atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!