Foto: F64

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) "Zoom" platformā rīkoja izglītības, zinātnes nozares un vecāku organizāciju sanāksmi par savstarpējās sadarbības stiprināšanu un kvalitatīvu, ar atbilstošiem resursiem nodrošinātu reformu īstenošanu. Sanāksmē nolemts nosūtīt vēstuli IZM un ministrei Ilgai Šuplinskai ar prasību aktīvāk komunicēt ar nozares pārstāvjiem, ieklausīties viņu viedoklī, lai rezultātā pieņemtu izsvērtākus lēmumus.

Tāpat LIZDA papildinās savus priekšlikumus par nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem izglītībā un zinātnē Covid-19 ierobežošanai. Priekšlikumu izvērtēšanai arodbiedrība aicina ministriju pirms valdības ārkārtas sēdes, kas paredzēta piektdien, sasaukt attālinātu apspriedi.

LIZDA diskusijā aktualizēja jautājumus par izglītības un zinātnes nozares vadošo organizāciju savstarpējās sadarbības stiprināšanu, sadarbības stiprināšanu ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), vienotu nostāju par kvalitatīvu reformu virzīšanas nozīmi un nepieciešamo resursu nodrošināšanu reformu pilnvērtīgai īstenošanai. Sanāksmē vairākkārt izskanēja kritika ministrijas virzienā par nepietiekamu sadarbību ar nozares organizācijām. Rezultātā Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība vienojās ar citām organizācijām nosūtīt izglītības ministrei Ilgai Šuplinskai vēstuli, aicinot profesionālāk komunicēt.

"Daudzas nozares organizācijas nav apmierinātas par sadarbību ar nozares ministri Ilgu Šuplinsku. Tas nav tikai LIZDA viedoklis un problēmas sadarbībā nav tikai starp LIZDA un ministri. Dialogs ar steigu jāuzlabo, īpaši tagad Covid-19 izplatības laikā, kad esam atkal ārkārtējās situācijas priekšvakarā. Mums šī sanāksme bija ļoti nozīmīga, lai informētu citas organizācijas, kuras reformas atbalstām un kuras neatbalstām, norādītu riskus, kas ietekmē kvalitātes rādītājus. Mums bija ļoti svarīgi uzzināt citu organizāciju viedokli par reformām, uzklausīt priekšlikumus," teic LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Reaģējot uz trešdien (04.11.2020.) IZM izplatīto aicinājumu šajā LIZDA rīkotajā sanāksmē runāt par "šī brīža karstākajām un aktuālākajām tēmām", tostarp, iespējamo ārkārtas situācijas izsludināšanu Covid-19 izplatības mazināšanai, LTV raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" konstatēto un turpmākajiem risinājumiem, kā arī steidzamiem darbiem, lai uzlabotu sociāli emocionālo vidi skolā, sanāksmē izskanēja viedoklis, ka tas ir ministrijas mēģinājums mazināt nevalstisko organizāciju sadarbības sanāksmes nozīmību. LIZDA atgādina, ka jau pavasarī ministrijai nosūtīti arodbiedrības priekšlikumi par rīcību ārkārtējās situācijas laikā, kas balstīti uz LIZDA aptaujās secināto. LIZDA regulāri informē ministriju par problēmām darba vietās, ko aktualizē biedri Covid-19 izplatības ietvaros. Ņemot vērā, ka situācija mainās – LIZDA sagatavos jaunus priekšlikumus un to izvērtēšanai aicina ministriju pirms valdības ārkārtas sēdes, kas paredzēta piektdien, sasaukt attālinātu apspriedi par priekšlikumiem.

"Ministrija līdz šim neizrādīja praktiski nekādu interesi par LIZDA priekšlikumiem Covid-19 mazināšanai un nozarē strādājošo lielākam atbalstam. Te pēkšņi tāda interese par LIZDA sanāksmi un vēlme mainīt dienas kārtību. LIZDA nenosaka IZM iekšējo darba sanāksmju dienas kārtību un arī IZM būtu jāsaprot, ka nenoteiks LIZDA, par ko runāt un nerunāt. Mēs informējām organizācijas par ministres lūgumu. IZM vajadzēja sasaukt nozares organizācijas un jautāt šos priekšlikumus. Par problēmām un to risinājumiem pirmsskolās gadiem ir tik daudz rakstīts un stāstīts ministrijai, Saeimas deputātiem. TV raidījums atspoguļo ielaisto problēmu sekas. Prasīsim IZM vadības rīcību, aktuālo jautājumu operatīvu risināšanu, nevis šausmināšanos un kārtējās atrunas par naudas trūkumu slodzes pilnveidei, atbalsta personālam, mentoriem, mācību līdzekļiem, vairāk pedagogiem uz noteiktu bērnu skaitu, algas palielinājumam," teic Vanaga.

LIZDA rīkotajā nevalstisko organizāciju sanāksmē par sadarbības stiprināšanu piedalījās vecāku organizācija "Mammām un tētiem", "Māmiņu klubs", Latvijas Studentu apvienība, Latvijas izglītības vadītāju asociācija, Latvijas Koledžu asociācija, Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas Pašvaldību savienība, Latvijas Lielo pilsētu asociācija, Neatkarīgā izglītības biedrība, Latvijas Rektoru padome, Augstākās izglītības padome, Privāto pirmsskolas izglītības iestāžu biedrība, Iespējamā misija, Latvijas Jauno zinātnieku apvienība, Latvijas Zinātnes padome, Pirmsskolas izglītības asociācija, Latvijas Universitāšu asociācijai, vairāku skolu direktori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!