Foto: Shutterstock

Vai tie ir daži simti vai vairāki tūkstoši – Latvijas valsts iestādes neapkopo informāciju un nezina, cik daudz valsts iedzīvotāju pēc pagājušā gada 24. februāra, kad Krievija izvērsa agresīvu liela mēroga karu Ukrainā, pārcēlušies uz Krieviju un tās sabiedroto Baltkrieviju. Tomēr viennozīmīgi pērn šādu izceļošanas gadījumu skaits ir pieaudzis. Kā iespējamie izceļošanas iemesli tiek minēti vēlēšanās dzīvot krieviskā vidē un nespēja integrēties Latvijas sabiedrībā.

2022. gada 14. februārī, desmit dienas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, portāls "lsm.lv" publicēja Latvijas Radio 4 veiktu interviju ar Jeļenu Kuranovu, bijušo daugavpilieti, portāla "gorod.lv" izveidotāju. Kuranova jau kopš 2015. gada dzīvo Krievijas pilsētā Voroņežā, uz kurieni viņa kopā ar ģimeni pārcēlās no dzimtās Daugavpils. Intervijā viņa stāsta, ka Voroņeža ir "komfortabls ciems" un vienīgais, kā viņai Krievijā pietrūkst, ir Latgales ezeri. Dzīvojot Voroņežā, viņa ir izveidojusi "Facebook" grupu "Европейские соотечественники в России" ("Eiropas tautieši Krievijā"), kurā apkopo padomus, kā Eiropā dzīvojošiem krieviem pārcelties uz dzīvi Krievijā.

2023. gada 16. marts. Jeļena Kuranova joprojām dzīvo Voroņežā un asumiem pilnā sarakstē ar portālu "Delfi" sauc Latviju par fašistu valsti un kā no grāmatas atražo visus Krievijas propagandas vēstījumus, pat īpaši nepiepūloties izdomāt kaut ko jaunu. Kuranova uzsver, ka no Latvijas uz Krieviju nemitīgi pārceļas liels skaits Latvijas iedzīvotāju, kuriem galvenā motivācija esot "nedzīvot fašistu valstī, kas drīz izmirs". Vienīgais, ko aizbraucēji nožēlo, – ka nav pārcēlušies uz Krieviju ātrāk.

"Tikai pagājušajā gadā bija 70 tūkstoši iesniegumu pārcelties no Latvijas uz Krieviju. Tas ir tā, kā pazustu viena Daugavpils. Uz vienu pašu Voroņežu pērn pārcēlās 700 Latvijas iedzīvotāji. Starp viņiem ir arī latvieši," portālam "Delfi" raksta Kuranova, gan neminot avotu saviem datiem.

Aizbrauc pie savējiem


Sociālajos tīklos ar saviem kontiem ir kļuvuši populāri vairāki bijušie Latvijas iedzīvotāji, kas priecīgi stāsta, kā ir pārcēlušies uz Krieviju un kā viņiem tur sokas. Piemēram, "TikTok" lietotāja Viktorija, kuras video ir savākuši vairākus simtus tūkstošu skatījumu, regulāri stāsta par dzīvi Krievijas pilsētā Veļikijnovgorodā, uz kurieni viņa kopā ar ģimeni pārcēlās 2022. gada oktobrī no Jelgavas. Viņa stāsta, ka par apkuri mēnesī jāmaksā vidēji 27 eiro, vēl aptuveni tikpat daudz par citiem komunālajiem maksājumiem, savukārt degviela maksā zem 50 centiem litrā. Galvenais iemesls, kādēļ viņa ar ģimeni pārcēlās uz Krieviju, bija

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!