Foto: LETA

Saeima galīgajā lasījumā atbalstījusi grozījumus, lai stiprinātu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta darbību, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā paredz, ka Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests (Kontroles dienests) turpmāk būs Ministru kabineta pārraudzībā un savā darbībā būs neatkarīgs.

Līdz šim Kontroles dienests bija valsts institūcija, kura vēsturisku iemeslu dēļ darbojās prokuratūras pārraudzībā.

Plānots, ka Kontroles dienesta priekšnieku pēc Ministru kabineta ieteikuma uz pieciem gadiem amatā iecels Saeima. Tāpat Saeimai būs tiesības dienesta priekšnieku no amata atbrīvot. Viena un tā pati persona amatu varēs ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Iepriekš dienesta priekšnieku uz četriem gadiem amatā iecēla ģenerālprokurors.

Līdzšinējais regulējums noteica, ka visiem Kontroles dienesta darbiniekiem jāsaņem speciālā atļauja piekļūšanai sevišķi slepenai informācijai. Ar grozījumiem kārtība mainīta, un turpmāk dienesta priekšnieks, saskaņojot ar valsts drošības iestādi, varēs noteikt amatus, kuru pienākumu pildīšanai šāda atļauja nebūs nepieciešama.

Pieņemtie grozījumi paredz, ka Ministru kabinets Kontroles dienesta institucionālo pārraudzību īsteno ar iekšlietu ministra starpniecību. Taču deputāts Kārlis Seržants (ZZS) rosināja, ka pārraudzība būtu jāīsteno ar Ministru prezidenta starpniecību.

"Kas mani darīja, teiksim, tā bažīgu, ir tas, ka šis dienests nodots Iekšlietu ministrijas pārraudzībā pēc līdzšinējā likuma teksta. Un man šķita, ka tomēr būtu jāveido analoģija tāda, kā šobrīd ir ar KNAB, jo KNAB pārrauga Ministru prezidents," sēdē skaidroja Seržants.

"Taču diemžēl darbs pie šī te likumprojekta jau ir aizgājis par tālu, ir sākta jau saskaņošana ar starptautiskajām institūcijām, kas ļoti šobrīd, kā mēs zinām, Latvijā šo procesu uzrauga," situāciju raksturoja deputāts. "Jebkurā gadījumā, atceroties, ka mūsu valstī iekšlietu ministra amatā ir bijuši daudzi dīvaiņi, ieskaitot ginekologus, piensaimniekus, šķēpmetējus, ja, un mēs redzam, ka nākošā Saeima šādus pārsteigumus arī var sagādāt… [..]. Bet mīļā miera labad, tomēr, ņemot vērā visu iesaistīto institūciju argumentus, es šo priekšlikumu atsaucu."

Kā informē Saeimas Preses dienestā, Saeima saistītas izmaiņas ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma arī Prokuratūras likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!