Nesenā noklausīšanās skandāla laikā atklājās jauns fakts - telefonu noklausīšanās ierīces ir ne tikai Satversmes aizsardzības birojam (SAB), bet arī Valsts policijai (VP), otrdien ziņo "Neatkarīgā Rīta Avīze".
Par to, cik iedzīvotāji var justies droši, ka VP neveic nesankcionētu noklausīšanos, amatpersonas laikrakstam sniedza izvairīgas atbildes.

Iepriekš sabiedrībai apgalvots, ka mobilo telefonu noklausīšanās ierīces ir tikai SAB rīcībā. Šīs Saeimas laikā Nacionālās drošības komisijas (NDK) deputāti sāka regulāri apmeklēt SAB, lai kontrolētu sarunu noklausīšanās likumību. Pēc vairākiem skandāliem, kad augstas valsts amatpersonas (premjers Einars Repše, vicepremjers Ainārs Šlesers) izteica aizdomas, ka noklausītas ir tieši viņu sarunas, atbildīgie deputāti oficiāli paziņoja, ka SAB visu dara likumīgi.

VP preses sekretārs Krists Leiškalns apstiprināja, ka arī "Valsts policijai ir telefonu noklausīšanās iekārtas, taču sīkāku informāciju sniegt nevaram". Vaicāts, cik sabiedrība un politiķi var būt droši, ka netiek nesankcionēti noklausīti tieši ar VP aparatūru, viņš teica: "Mēs strādājam atbilstoši likumiem. Mūs uzrauga SAB un prokuratūra."

Valsts policijas priekšnieks Jānis Zaščirinskis apgalvoja, ka "noklausīšanās iekārtas pa kluso policijā neviens neizmanto. Viss notiek atbilstīgi likumam. Tas ir viss, ko es varu pateikt".

SAB preses sekretārs Dainis Miķelsons, vaicāts, cik bieži viņa pārstāvētā institūcija kontrolē telefonu noklausīšanos VP, atbildēja: "Nav komentāru. Likumā SAB nav paredzēta funkcija kontrolēt Valsts policiju. Lai to komentē pati Valsts policija."

Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Dzintra Šubrovska, vaicāta par uzraudzīšanas intensitāti, teica: "Sankcijas noklausīties dod īpaši pilnvaroti Augstākās tiesas tiesneši. Nedaudz ir bijuši neatliekamie noklausīšanās gadījumi, taču nelikumīgas noklausīšanās gadījumi nav konstatēti."

Tieslietu ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Baiba Dārzniece skaidroja, ka septiņiem tiesnešiem ir tiesības piešķirt sankcijas telefonu noklausīšanai. Vaicāta, cik bieži tiesneši sankcionējuši tieši VP, viņa atbildēja: "Šādas ziņas nevaram paust - tas atbilstoši likumam ir valsts noslēpums."

Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas sekretārs Juris Dobelis apliecināja, ka jautājums par VP noklausīšanās iekārtu uzraudzību "ir aktuāls un arī mēs par to noteikti runāsim". "Gribam, lai būtu skaidri spēles noteikumi. Citādi es pa telefonu sarunāšu ar dāmu randiņu, bet kāds tur sēdēs un noklausīsies," skaidroja deputāts. Viņš norādīja, ka "visvairāk ar noklausīšanās uzraudzīšanu ņemas Nacionālās drošības komisija, mēs vairāk ar aizsardzību, jurisprudenci un tieslietām. Līdz šim ar noklausīšanos noņēmās [NDK priekšsēdētājs] Vilis Krištopans, kurš, kā ziņo mediji, šobrīd ir Floridā".

Saeimas Nacionālās drošības komisijas sekretāre, Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētāja biedre un Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Linda Mūrniece, vaicāta, cik bieži abas komisijas ir kontrolējušas VP noklausīšanās iekārtu izmantošanu, atbildēja: "Nacionālās drošības komisijas kompetencē ir valsts drošības iestāžu uzraudzīšana. Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēdē reiz uzklausījām kriminālpolicijas pārstāvi par šo jautājumu." Viņa atturējās sniegt komentārus par sēdē dzirdēto, atsaucoties uz to, ka sēde bijusi slepena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!