Foto: F64
Kāda septiņus gadus veca meitenīte kļuvusi pusakla pēc tam, kad Ventspils slimnīcā saņemts atteikums meitenīti uzņemt, ārsti arī atteikušies vest meitenīti ar Neatliekamās palīdzības automašīnu uz Rīgu, bet vecāki, ar savu auto dodoties uz Rīgu, nokļuvuši sastrēgumā un zaudētas dārgās minūtes actiņas glābšanai, piektdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Kā informē laikraksts, pagājušās svētdienas pēcpusdienā mazā meitenīte krita no koka, kur spēlējoties bija uzrāpusies. Kreisajā actiņā iedūrās zars. Cietušais bērns no Užavas tika nekavējoties nogādāts Ventspils slimnīcā. Taču tur palīdzēt nevarēja. Oftalmologs Paimans Emadi, apskatījis Ketlīnas actiņu, secināja, ka ar tik smagu traumu nekavējoties jādodas uz Rīgu. Ventspils ārstiem nav specializētas aparatūras un prakses tik sarežģītu acs operāciju veikšanai. Mediķis centies sarūpēt ātro palīdzību, kas aizvestu meitenīti, taču neveiksmīgi. Lēmumu atteikt ātrās palīdzības ekipāžu meitenītes aizvešanai uz Rīgu pieņēmis galvenā ārsta vietnieks Olafs Ķeņģis. Viņš skaidrojumu laikrakstam izvairās sniegt.

Rīgā meiteni operēja trīs stundas, taču diemžēl redzi traumētajā acī atjaunot neizdevās.

Arī Katastrofu medicīnas centra vadītājs Mārtiņš Šics laikrakstam atzinis: "Varbūt cīņā par bērna aci vajadzēja izmantot zilo lampu sistēmu." Operatīvais transports, izmantojot bākugunis, galā nokļūtu ievērojami ātrāk, turklāt bērns ceļā atrastos pilnīgā guļus stāvoklī, un brigāde, iespējams, varētu viņam aiztaupīt vemšanu triju stundu garumā. Kā uzsvēra Šics, pacienta stāvokļa novērtēšana un nepieciešamības gadījumā pārvešanas organizēšana ir ārstējošā ārsta atbildība. Taču šai gadījumā ārsta viedoklis faktiski tika ignorēts ar augstākas amatpersonas rīkojumu, vēsta "Neatkarīgā".

Rozentāle žurnālistiem uzsvēra, ka tieši tādēļ, lai nepieļautu šādus gadījumus, Latvijā tiek veidots vienots neatliekamās medicīniskās palīdzības tīkls. Pēc ministres teiktā, jau līdz nākamā gada sākumam reorganizācija tiks pabeigta un sistēma nosegs visu Latvijas teritoriju. Ministre atzina, ka šobrīd ik pa laikam VM saņem informāciju par līdzīgiem gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!