Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP) Juridiskais birojs uzskata, ka Brīvības partijas (BP) demonstrētā reklāma ir pretrunā ar Radio un televīzijas likuma 20.panta trešās daļas 2.punktu, kas nosaka, ka reklāma nedrīkst ietvert jebkuru rases vai tautības diskrimināciju.
Čevera partija reklamējoties neievēro likumu

BP izplatījusi reklāmas klipus, kuros atainoti melnādaini cilvēki un titri par bēgļiem no Āzijas valstīm. BP vakarrīt ar pasta starpniecību visā Latvijā arī izplatījusi reklāmas materiālu, kurā pie Brīvības pieminekļa Latvijas armijas uniformā goda sardzē stāv melnādains vīrietis. Uz reklāmas materiāla uzdrukāts - "Šodien - Latvijas sargs, rīt, - var būt tavs znots?".

NRTP Juridiskā biroja izplatītajā paziņojumā teikts, ka BP reklāma viennozīmīgi uzskatāma par personas diskriminējošu pēc rases - nostādot citas rases pārstāvi Latvijā nevēlamā un negatīvā statusā.

Kā norādīja NRTP padomes priekšsēdētāja palīgs Edgars Jaunups, NRTP vērsīsies pie televīzijas un radio raidorganizācijām, kuras šo reklāmas materiālu pārraidīja, un brīdinās par šo darbību pretlikumību. BP reklāmu vienu reizi pārraidījusi Latvijas Televīzija (LTV), to raidījis arī Latvijas Radio, telekompānija LNT un "TEM TV".

NRTP arī aicinās raidorganizācijas nākotnē daudz rūpīgāk un pamatīgāk izvērtēt jebkuru reklāmas vai cita rakstura materiālu pirms tā pārraidīšanas, lai neatkārtotos cilvēka pamattiesību aizskaršanas gadījumi.

Ja šādi gadījumi atkārtosies, NRTP sodīs raidorganizācijas par šāda veida rupjiem Radio un televīzijas likuma pārkāpumiem. Kā norādīja Jaunups, sods varētu būt, sākot no brīdinājuma izteikšanas līdz pat raidorganizācijas darbības apturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!