Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) pirmo reizi ierosinājusi lietu par musinājumu uz nacionālo naidu un nacionālā goda un cieņas pazemošanu radio un TV programmā – pēc skatītāju sūdzībām sākta lieta par TV5 18.novembra raidījumu "Bez Cenzūras".

Padomes pārstāve Dārija Juškeviča portālu "Delfi" informēja, ka NRTP ceturtdien nolēma sākt lietu par raidījumu "Bez Cenzūras", ko vadīja žurnālists Andrejs Mamikins. Programmā tika diskutēts par Latvijas proklamēšanas gadadienu un tās vēsturiskajiem aspektiem, bet interaktīvās aptaujas jautājumi esot bijuši tendenciozi un vienpusēji.

Juškeviča portālam "Delfi" pastāstīja, ka ar sūdzībām par raidījumu padomē vērsušies vairāki skatītāji, kuri norādīja gan uz vienpusējo skatījumu uz vēsturi, gan sūdzējušies par aptaujas formulējumu – tajā uz jautājumu par Latvijas neatkarības nozīmi bija piedāvāts atbildes variants "роковая ошибка" (liktenīga kļūda – krievu val.).

NRTP nosūtīs TV5 oficiālu paziņojumu un aicinās sniegt paskaidrojumus. Juškeviča stāstīja, ka padomes pārstāvji arī vēlēsies tikties ar pašu raidījuma veidotāju un uzklausīt viņa viedokli.

Pats Mamikins, par padomes lēmumu uzzinot no portāla "Delfi", no komentāriem pagaidām atturas, norādot, ka oficiāli nekādas ziņas no NRTP vēl nav saņēmis.

Administratīvā lietvedība pret TV5 sākta par Radio un televīzijas likuma pārkāpumu. Likums paredz, ka "programma nedrīkst ietvert musinājumu uz nacionālo, rasu, dzimumu vai reliģisko naidu, uz nacionālā goda un cieņas pazemošanu".

Juškeviča stāstīja, ka pēdējo gadu laikā padome ir izskatījusi līdzīgas sūdzības, taču tām nebija pietiekama pamata, lai ierosinātu lietu, un šī ir pirmā lieta par šādu pārkāpumu pēdējo gadu laikā.

Administratīvo pārkāpumu kodekss par programmu veidošanas un uzskaites noteikumu pārkāpumiem juridiskajām personām paredz sodu līdz 1500 latiem.

Partija "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) ierosināto lietu uzskata par absurdu, un pieļauj, ka lietas "patiesais cēlonis ir padomes priekšsēdētāja Ābrama Kleckina politiskā angažētība". PCTVL norāda uz Kleckina saistību ar SC, kas atbalstīja viņa virzīšanu padomē, un pārmet viņam dienesta stāvokļa izmantošanu, lai atriebtos TV5 par pašreizējo Rīgas domes vadītāju nepopulāro lēmumu kritiku.

Tikmēr apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK apsveic NRTP lēmumu, norādot, ka "pret līdzīgiem pārkāpumiem ir jāvēršas ar vislielāko bardzību", tādēļ aicina NRTP vērsties prokuratūrā ar lūgumu izvērtēt raidījuma saturu no krimināltiesiskā viedokļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!