Foto: LETA
Minimālās darba algas apmērs nākamgad valstī ir jāsaglabā esošo 200 latu apmērā un tas netiks mainīts, ceturtdien vienojās Nacionālās trīspusējās sadarbības padome (NTSP).

Minimālās algas saglabāšanu kopīgi piedāvāja Labklājības, Finanšu un Ekonomikas ministrijas. Otrs iespējamais variants gan paredzēja minimālās algas palielināšanu līdz 210 latiem, tomēr šāds piedāvājums neguva arī sociālo partneru - arodbiedrību un darba devēju - atbalstu.

Vienlaikus gan sociālie partneri valdībai rosināja lemt par neapliekamā minimuma palielināšanu, tomēr skaidru apņemšanos no valdības puses nesaņēma un nākamgad tas, visticamāk, netiks mainīts.

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) sēdes dalībniekiem norādīja, ka nākamā gada valsts budžeta ietvaros nebūs iespējams pacelt minimālo algu vai neapliekamo minimumu, bet, sākot ar 2013.gadu, tomēr būšot jāvirzās uz neapliekamā minimuma izlīdzināšanu ar kaimiņvalstīm.

Arī premjers Valdis Dombrovskis (V) sēdes dalībniekiem sacīja, ka konceptuāli valdība var atbalstīt esošā minimālās algas apmēra saglabāšanu, bet attiecībā uz neapliekamā minimuma izmaiņām nekādus solījumus dot nevar.

Premjers uzsvēra, ka nākamgad budžeta deficīts būs jāsamazina "līdz saprātīgam līmenim un jāveic konsolidācija plus mīnus 100 miljonu latu apmērā" un tādā brīdī nav iespējams mainīt neapliekamo minimumu. Maksimums valdība varot apsolīt tikai nodokļu nepalielināšanu.

Pēc diskusijām NTSP gan vienojās, ka līdz oktobrim Finanšu ministrijai uzdots sagatavot ziņojumu par laika termiņiem, kā nodrošināt neapliekamā minimuma izlīdzināšanu Baltijas valstu līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!