Foto: Evija Trifanova/LETA
Bijusī Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" valdes priekšsēdētāja Anda Nulle neplāno tiesāties par atjaunošanu amatā.

Otrdien VM notikušajā NRC "Vaivari" dalībnieku ārkārtas sapulcē nolemts saistībā ar uzticības zaudēšanu Nulli atsaukt no amata.

VM norāda, ka, ņemot vērā dienesta pārbaudē konstatētos faktus NRC "Vaivari" pārvaldībā - lēmumu pieņemšanu interešu konflikta situācijā, kapitālsabiedrības resursu ieguldīšanu Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētos projektos, kuru rezultātā tika aprīkota Nulles ģimenes ārsta prakse, jaunā ambulatorā centra būvniecību, kurā bez konkursa ir iezīmētas telpas Nulles privātpraksei, kā arī radinieku nodarbināšanu atbildīgos amatos bez konkursa - ārkārtas dalībnieku sapulcē tika pieņemts lēmums, ka slimnīcas valdes priekšsēdētāja nevar turpināt darbu, pamatojoties uz uzticības zaudēšanu, jo valdes priekšsēdētājas rīcība neatbilst krietnai un rūpīgai saimniekošanai.

Ministra komunikācijas padomniece Lāsma Bindere skaidroja, ka lēmumus attiecībā uz kapitālsabiedrībām pieņem valsts sekretāre Indra Dreika, kas ir kapitāla daļu turētāja. Valsts sekretāre ir informējusi ministru par savām darbībām, tostarp ir iepazīstinājusi ar dienesta pārbaudes ziņojumu, kas cita starpā ir nosūtīts arī KNAB izvērtēšanai.

Nulle skaidroja, ka juridiski viņai nav noslēgts darba līgums ar VM, taču ir noslēgts pilnvarojuma līgums. Tas nozīmē, ka uz kapitālsabiedrības vadītāju neattiecas ierastā Darba likumā nostiprinātā kārtība, bet vienīgā īpašnieka un dalībnieka uzticības zaudēšanas rezultātā līgums vienkārši tiek pārtraukts.

"Tas nav tā kā cilvēkiem, kuriem ir darba attiecības, kompensācijas un viņi var kaut ko pierādīt. Es zaudēju [VM valsts sekretāres] uzticību un uz redzēšanos. Tiesāties par atjaunošanu darbā un censties no kāda piedzīt līdzekļus noteikti neplānoju," skaidroja Nulle.

VM informēja, ka pēc dienesta pārbaudēs konstatētā secināms, ka "Vaivaru" finanšu līdzekļu 393 eiro apmērā izmantošana SIA "NPP" ģimenes ārsta prakses aprīkošana ir uzskatāma par nelietderīgu rīcību. VM norāda, ka minēto faktu apliecina arī tas, ka ERAF projekta pirmā posma beigu datums bija 2019. gada 30. novembris, taču tikai vairāk nekā divus gadus pēc projekta noslēguma NRC "Vaivariem" atmaksāja minēto summu par projekta īstenošanu.

VM uzsver, ka NRC "Vaivari" ir maldinājis ERAF projektu koordinējošo institūciju, apgalvojot, ka SIA "NPP" būs pieejamas jaunas, plašākas telpas iestādes plānotajā jaunajā būvē. Attiecīgi valdes rīcībā esot saskatāmas pazīmes, kas liecina par nelietderīgu rīcību ar finanšu līdzekļiem, jo "Vaivari" jau iepriekš bija plānojuši veikt jaunu būvniecību un paredzējuši, ka SIA "NPP", kurā nodarbināta Nulle, būs jaunas telpas.

Vielaikus NRC "Vaivari" nav minējuši, ka jaunajā būvē paredzētas arī telpas iznomāšanai citiem komersantiem. Telpas ģimenes ārsta praksei esot bijušas paredzētas katrā no iestādes sagatavotajiem plāniem, lai gan sākotnēji tika norādīts, ka jaunās būves mērķis ir nodrošināt rehabilitācijas ambulatoru pakalpojumu sniegšanu epidemioloģiski drošos apstākļos, nodalot ambulatoro un stacionāro pacientu plūsmas abās "Vaivaru" ēkās.

Savukārt NRC "Vaivari" nodarbinātās un no iestādes budžeta līdzekļiem algotās projektu vadītājas Sandras Balodes nodarbināšana SIA "NPP" interesēs esošu projektu īstenošanai liecina par "Vaivaru" personāla resursu izmantošanu privāta komersanta labā, tādējādi iespējami izšķērdējot iestādes mantu.

Tāpat dienesta pārbaudē konstatēts, ka Nulle nebija informējusi VM valsts sekretāri par to, ka Nulles dēlu plāno pārcelt citā amatā un SIA "NPP" ir veiktas izmaiņas tās valdes sastāvā. Ja Nulle būtu informējusi, tas ne vien veicinātu atklātību, bet arī novērstu jebkādas turpmākās šaubas par to, ka viņa vai SIA "NPP" valde varētu izmantot 2013. gadā kapitāla daļu turētāja pārstāvja Rinalda Muciņa doto atļauju jebkura administratīva lēmuma pieņemšanu deleģēt otram valdes loceklim.

Savukārt Nulles radinieku nodarbināšana vadošos amatos, radiniekus pārceļot amatā pēc NRC "Vaivari" izstrādātas iekšējas vienkāršotas procedūras, rada interešu konflikta un reputācijas riskus, jo Nulles atturēšanās no lēmuma pieņemšanas un dokumentu parakstīšanas pilnībā neizslēdz pieņemamā lēmuma ietekmes varbūtību, skaidro VM.

Dienesta pārbaudes komisijas ieskatā kvalitatīvi veikt ģimenes ārsta pienākumus ar reģistrētiem 1580 pacientiem, no tiem 311 bērniem, nav iespējams, ja šie pienākumi ir jāapvieno ar NRC "Vaivari" valdes priekšsēdētāja amatu iestādē, kura gada laikā apgroza vairāk nekā 18 miljonus eiro, nodarbina vairāk nekā 450 personas un nodrošina darbu vairākās struktūrvienībās dažādās Latvijas pilsētās.

Vienlaikus, komisijas vērtējumā, būtu izvērtējams jautājums par Nulles darba laika ģimenes ārsta praksē pārklāšanos ar noslēgtā pilnvarojuma līguma par NRC "Vaivari" valdes priekšsēdētājas amata pienākumu izpildi, tas ir, būtu jāvērtē, vai valdes priekšsēdētāja amatam dotos uzdevumus ir iespējams pildīt pienācīgā kvalitātē, vienlaikus esot līgumattiecībās ar Nacionālo veselības dienestu, nodrošinot valsts apmaksātus primārās veselības aprūpes pakalpojumus.

Komisija uzskata, ka valdes priekšsēdētājas Nulles un valdes locekļa Mārtiņa Oliņa atbildība ir jāvērtē vienlaikus, jo arī Oliņš bijis iesaistīs visos ar "Vaivaru" darbību saistītajos procesos un valdes lēmumos kopš iecelšanas 2017. gadā. Oliņš savu pilnvaru laikā nav informējis Dreiku par gadījumiem, kuros Nulle nonāktu interešu konflikta situācijā.

Izvērtējot lietas apstākļus un konstatētos faktus, komisija uzskata, ka kopš 2013. gada dienesta pārbaudes joprojām ir konstatējami interešu konflikta riski, kurus Nulle nav novērsusi. Kapitāla daļu turētāja pārstāvei, ņemot vērā ziņojumā pausto informāciju, ir jāvērtē, vai Nulle un Oliņš joprojām pelna kapitāla daļu turētāja pārstāvja uzticību, un vai dienesta pārbaudes gaitā izvērtētajos jautājumos konstatēto tiešo un šķietamo risku kopums liecina par to, ka viņi savus pienākumus nav pildījuši kā krietni un rūpīgi saimnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!