Foto: PantherMedia/Scanpix
Pērn tā dēvētās "nulles deklarācijas" kopumā iesniedza 131 992 cilvēki, no kuriem 122 deklarējuši arī iepriekš nedeklarētus ienākumus - 4,66 miljonus latu, portālu "Delfi" informēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Cilvēki arī aktīvi deklarējuši gan īpašumus, gan gleznas un dārglietas.

2011.gada 15.decembrī stājās spēkā tā dēvētais "nulles deklarācijas" likums, kura mērķis bija sekmēt cilvēku mantiskā stāvokļa, ienākumu un izdevumu atbilstības un attiecīgi nodokļu samaksas un ienākumu legalitātes kontroles iespējas.

VID apkopotā informācija liecina, ka cilvēki deklarācijās ir norādījuši gan savus īpašumus Krievijā, Bulgārijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Lietuvā un citās valstīs, gan arī deklarējuši ne tikai vieglos transportlīdzekļus vai motociklus, bet arī jahtas, laivas, sniega un ūdens motociklus. Tāpat virkne iedzīvotāju deklarācijās kā vērtīgas lietas vai lietu kopību deklarējuši gleznas, dārglietas un monētu kolekcijas.

Deklarācijās norādītā informācija jau šobrīd tiek izmantota VID darbā kopā ar visu citu VID rīcībā esošo informāciju, lai vērtētu fizisko personu nodokļu nenomaksāšanas riskus.

Kopumā 4 193 cilvēki norādījuši, ka viņiem ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir nekustamais īpašums vai tā daļās. 1019 personas norādījušas, ka viņām ārvalstīs īpašumā vai kopīpašumā ir 1306 transportlīdzekļi. Lielākoties tās ir vieglās automašīnas, bet deklarēti arī motocikli, jahtas un citi transporti.

13 069 cilvēki norādījuši, ka viņiem īpašumā ir kapitāla daļas (piemēram, kapitāla vērtspapīri, pamatkapitāla daļas, ieguldījuma daļas, pajas, akcijas), kuru kopējā iegādes vērtība ir 1,38 miljardi latu, informē VID. Savukārt 2 825 personas norādījušas, ka viņām ārvalstīs īpašumā ir kapitāla daļas (piemēram, kapitāla vērtspapīri, pamatkapitāla daļas, ieguldījuma daļas, pajas, akcijas), kuru kopējā iegādes vērtība ir 272,3 miljoni latu.

4058 cilvēki deklarācijās norādījuši, ka viņiem ir cita veida īpašumi Latvijā vai ārvalstīs, kas nebija minēta deklarācijas sadaļās un kuru kopējā iegādes vērtība ir 736,56 miljoni latu. Proti, 1338 cilvēki deklarējuši gleznas, 665 – dārglietas, bet 305 monētu kolekcijas.

Kopumā 46 336 cilvēki norādījuši, ka viņiem ir skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumi 2,29 miljardu latu apmērā. Skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumi norādīti 31 valūtā un lielākie uzkrājumi ir eiro, latos un ASV dolāros.

Kopumā 77 677 personas norādījušas, ka viņām ir aizņēmumi un citas parādsaistības virs 10 000 latu.

Lielākā daļa iedzīvotāju deklarācijas iesniedza papīra veidā, nevis elektroniski, tādējādi, lai varētu apkopot rezultātus, vispirms deklarācijas bija nepieciešams tehniski savadīt VID informācijas sistēmā, kā arī jāņem vērā, ka trīs mēnešu laika no deklarācijas iesniegšanas fiziskajām personām pašām bija iespēja iesniegt labojumus vai precizējumus mantiskā stāvokļa deklarācijās. VID norāda, ka ļoti daudzos gadījumos deklarācijas bija neprecīzi vai neskaidri aizpildītas.

VID speciālisti vēl turpina saziņu ar fiziskajām personām, kuras iesniedza mantiskā stāvokļa deklarācijas un kuru iesniegtajās deklarācijās norādītā informācija ir neskaidra vai neprecīza, tāpēc jāņem vērā, ka pielikumā sniegtā statistika nākotnē varētu mainīties, norāda VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!