Foto: F64

Bezdarba līmenis valstī turpina samazinājies un patlaban ir 9,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, ceturtdien LNT raidījumam "900 sekundes" atzina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Inese Kalvāne.

NVA uzskaitē uz šo brīdi ir 91 000 darba meklētāju, bet bezdarba līmenis valstī sarucis līdz 9,2%, kas ir uz pusi mazāks nekā krīzes augstākajā punktā, norādīja Kalvāne.

Viņa ir pārliecināta, ka šogad valstī gaidāma mērena bezdarba līmeņa samazināšanās. Bezdarba samazināšanos patlaban nosakot ne tikai sezonālie darbi, bet arī vispārējais nodarbinātības pieaugums un jaunu darbavietu veidošana.

Šogad vairāk nekā 38 000 NVA reģistrēto bezdarbnieku esot iekārtojušies darbā. Bet darba devēji šogad pieteikuši vairāk nekā 40 000 darbavietu, no kurām liela daļa esot no jauna izveidotas. Darba devēji gan visvairāk pieprasot kvalificētu darbaspēku, piemēram, konkrētas jomas speciālistus.

Kalvāne arī atzina, ka pēdējos gados valstī ir palielinājies ilgstošo bezdarbnieku skaits.

Jau ziņots, ka reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā samazinājies piekto mēnesi pēc kārtas, jūlija beigās sasniedzot 9,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Jūlija beigās lielākais bezdarba līmenis bija Latgales reģionā - 19,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, savukārt mazākais - Rīgas reģionā - 6,2%. Bezdarba līmenis Vidzemē jūlijā bija 11%, Kurzemē - 10,3%, bet Zemgalē - 9,7%.

Valsts lielākajās pilsētās bezdarba līmenis jūlija beigās bija šāds: Rīgā - 5,9%, Jelgavā - 7,5%, Valmierā - 6,7%, Ventspilī - 7,8%, Liepājā - 9,5%, Jūrmalā - 8,1%, Daugavpilī - 9,2%, Jēkabpilī - 10,4%, Rēzeknē - 16,9%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!