Foto: DELFI

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA), veicot darba tirgus pētījumus un runājot ar darba devējiem, konstatējusi, ka lielākais pieprasījums darba tirgū ir vidējas kvalifikācijas speciālistiem, tādēļ skolu beidzējiem iesaka apsvērt iespēju izvēlēties profesionālo izglītību.

"Mums nav nepieciešams pārāk daudz augstākās izglītības ieguvēju," otrdien, iepazīstinot masu mediju pārstāvjus ar Labklājības ministrijas (LM) priekšlikumiem darba tirgus situācijas uzlabošanai, norādīja NVA direktore Inese Kalvāne.

Viņa skaidro, ka jau esošo bezdarbnieku vidū vispārējās vidējās izglītības un pamatizglītības ieguvēju īpatsvars ir ievērojami lielāks nekā profesionālās vidējās izglītības ieguvēju vidū.

Tādēļ gan šajā, gan nākamajā ES fondu plānošanas periodā par vienu no prioritātēm atzīta profesionālās izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes uzlabošana.

Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Sanda Liepiņa cer, ka šie ieguldījumi cels profesionālās izglītības prestižu un pakāpeniski pieaugs to jauniešu skaits, kas pēc 9. klases beigšanas izvēlas profesionālo izglītību.

Mērķis, saskaņā ar Liepiņas teikto, ir panākt, lai vismaz 50 % no pamatskolas beidzējiem izglītošanos turpinātu profesionālās izglītības iestādēs, tādējādi vienlaikus ar vidējo izglītību iegūstot arī profesiju.

Patlaban profesionālajai izglītībai priekšroku dod aptuveni 36 % jauniešu, kamēr pārējie, kas izvēlējušies turpināt mācības, tās turpina vidusskolās.

Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme vēl piebilst, ka augstākā izglītība nebūt nav priekšnoteikums labas algas saņemšanai, jo, piemēram, metinātāju un atslēdznieku atalgojums sasniedz 500 - 800 latus mēnesī. Turklāt pēc šādu profesiju pārstāvjiem ir liels pieprasījums un to pastāvīgi trūkst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!