Foto: LETA
Pērn reģistrēto bezdarbnieku skaits Latvijā samazinājies par 34 256, savukārt bezdarba līmenis samazinājies par 3%, un šie dati liecina, ka darba tirgū bija vērojama stabilizācija, uzskata Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica.

Kā informēja NVA, bezdarbnieku skaits 2011.gada beigās samazinājās līdz 130 295, savukārt bezdarba līmenis no 14,5% gada sākumā sarucis līdz 11,5% gada nogalē. Ja šos datus salīdzina ar 2009.gadu un 2010.gada sākumu, kad bezdarbnieku skaits pārsniedza 190 000, tad jāsecina, ka situācija ir būtiski uzlabojusies un ir pamats runāt par stabilitāti un pozitīvām iezīmēm visā pagājušajā gadā, norāda NVA.

Tomēr situācija joprojām ir nopietna - darba meklējumos ir ļoti liels cilvēku skaits, uzsver Paševica. Kaut arī reģistrētā bezdarba līmenis samazinās, joprojām bezdarbnieku skaits krietni pārsniedz vakanču skaitu. Uz katru brīvo darba vietu pērn decembra sākumā pretendēja 43 bezdarbnieki. Lai gan ekonomika atveseļojas, tomēr pagaidām tā vēl neattīstās tik strauji, lai rastos daudz jaunu darba vietu. Pirmskrīzes laikā, piemēram, 2007.gada rudenī, NVA datubāzē bija 21 000 brīvo darba vietu, savukārt pērn decembra beigās - 2512 vakances.

Decembra sākumā reģistrēto brīvo darba vietu lielākais skaits bija apstrādes rūpniecībā, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība, automobiļu un motociklu remonta nozarē, profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu jomā, būvniecībā, transporta un uzglabāšanas jomā, lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un zivsaimniecībā. Visbiežāk brīvās darba vietas tika piedāvāts kvalificētiem strādniekiem un amatniekiem.

Pērn darba devēju vispieprasītāko profesiju vidū bija mazumtirdzniecības veikala pārdevējs, palīgstrādnieks, intervētājs, apdares darbu strādnieks, pavārs, zivju apstrādātājs, apkopējs, mežstrādnieks, šuvējs, kravas automobiļa vadītājs, ēku celtnieks, apsardzes darbinieks, pārdevējs konsultants.

NVA direktore norāda, ka cilvēki visātrāk iekārtojas darbā pirmajos sešos bezdarba mēnešos, ja tas šajā laikā nav izdevies, meklējumu un darbā iekārtošanās process kļūst ļoti sarežģīts un ilgstošs. Saskaņā ar VID datiem pērn 11 mēnešos pastāvīgā darbā iekārtojās 80 610 bezdarbnieki, savukārt visa 2010.gada laikā darbā iekārtojās 97 166 reģistrētie bezdarbnieki, bet 2009.gada laikā - 60 638 bezdarbnieki.

Darba meklēšanas procesā turpina palielināties iegūtās izglītības, profesijas un darba pieredzes nozīme, liecina NVA novērojumi. Visgrūtāk darbu atrast, piemēram, jauniešiem bez profesijas un darba pieredzes, ilgstošajiem bezdarbniekiem, pirmspensijas vecuma bezdarbniekiem, tiem, kuru profesijas netiek pieprasītas darba tirgū. Lielākas izredzes atrast darbu ir cilvēkiem, kuri ieguvuši darba tirgus prasībām atbilstošu kvalifikāciju vai nepieciešamās darba prasmes un iemaņas.

Tiek prognozēts, kā arī tuvākajos gados situācija darba tirgū turpinās stabilizēties un darba meklētāju skaits pakāpeniski samazināsies. Labklājības ministrija prognozē, ka vidējais reģistrētā bezdarba līmenis 2012.gadā varētu būt 10,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!