Lai atbalstītu bezdarbniekus un veicinātu viņu atgriešanos darba tirgū, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas ietvaros šogad jau piedāvā 54 dažādas izglītības programmas, kuras īsteno 32 izglītības iestādes visā Latvijas teritorijā, portālu "Delfi" informēja NVA Sabiedrisko attiecību nodaļa.

NVA Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācībai nepieciešamo profesiju (arī sociālo un profesionālo pamatprasmju) saraksta apstiprināšanas komisija sagatavojusi sarakstu ar 102 darba tirgū aktuālajām profesijām. Lai profesionālās apmācības ietvaros varētu tikt īstenotas visas darba devēju pieprasīto profesiju izglītības programmas tiks izsludināts papildus iepirkums vēl apmēram 45 dažādām izglītības programmām.

NVA profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas, kvalifikācijas paaugstināšanas un neformālās izglītības programmas ir ļoti pieprasītas. Daudziem bezdarbniekiem tā ir vienīgā iespēja iegūt darba tirgū vajadzīgu profesionālo kvalifikāciju, paaugstināt savu konkurētspēju un līdz ar to pretendēt uz pilnvērtīgu darbavietu. NVA rūpīgi seko, lai bezdarbnieku apmācība būtu kvalitatīva, efektīva un atbilstu izvirzītajiem kritērijiem, tāpēc tiek veiktas apmācības īstenotāju pārbaudes.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem īpaši izveidota Apmācību izvēles īstenotāju komisija, kuras sastāvā ir Labklājības ministrijas, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, NVA un Nevalstisko organizāciju pārstāvji, pamatojoties uz pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem, ieteica izbeigt iepirkuma līgumu un turpmāko sadarbību ar SIA "Profesionālās izglītības un eksaminācijas centrs" (PITEC) un SIA "Austrumvidzeme", kas piedāvāja bezdarbnieku profesionālās apmācības, pārkvalifikācijas un kvalifikācijas paaugstināšanas pakalpojumus.

Šie uzņēmumi bija snieguši maldinošas ziņas par savu atbilstību iepirkumā izvirzītajiem nosacījumiem, jo netika pildītas iepirkuma ietvaros noteiktās prasības. Piemēram, atsevišķās mācību programmu īstenošanas vietās izpalika nepieciešamie pielāgojumi un atbilstošs materiāltehniskais nodrošinājums cilvēkiem ar invaliditāti, nebija materiāltehniskā nodrošinājuma praktisko apmācību īstenošanai, kā arī dažos gadījumos nebija pat teorētisko apmācību nodrošinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!