Foto: LETA

Pēc iepazīšanās ar Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu Latvijas robežjoslas infrastruktūras būvniecībai un uzturēšanai iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) uzdevis Nodrošinājuma valsts aģentūras (NVA) direktoram Ērikam Ivanovam disciplināri vērtēt valsts robežas joslas izbūves un uzturēšanas procesā, un zemes atsavināšanas procesā iesaistīto nodarbināto atbildību.

Ministra preses pārstāve Beata Jonīte informēja, ka šāds pats uzdevums dots arī Valsts robežsardzes priekšniekam Guntim Pujātam. Jau ziņots, ka Valsts robežsardzē sāktas dienesta pārbaudes saistībā ar Valsts kontroles revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem valsts robežas joslas ierīkošanā un uzturēšanā.

Jonīte informēja, ka ministrs aicinājis arī Valsts policiju un Iekšējās drošības biroju izvērtēt Valsts kontroles ziņojumā norādīto informāciju par iespējamiem likuma pārkāpumiem un izlemt par kriminālprocesa uzsākšanas pamatu.

Ģirģens uzsvēris, ka Valsts kontroles revīzijā atklāto informāciju uztver ļoti nopietni, un cer, ka sadarbībā ar Iekšlietu ministrijas padotībā esošajām iestādēm pēc iespējas ātrāk tiks identificētas atbildīgās personas.

Kā jau ziņots iepriekš, IDB jau pērn aizturēja bijušo Robežsardzes priekšnieku Normundu Garbaru, kā arī divus būvuzņēmuma "Igate" pārstāvjus, tostarp tā līdzīpašnieku Māri Peilānu aizdomās par noziegumiem būvniecības procesos, kas veikti robežsardzes un uzņēmuma noslēgto iepirkuma līgumu ietvaros par Latvijas un Krievijas robežas joslas infrastruktūras izbūvi un Latvijas un Baltkrievijas robežu ierīkošanu. Kriminālprocesā vēl vienam robežsardzes darbiniekam piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Valsts robežas joslas ierīkošana pie Latvijas austrumu robežas ir nacionālās drošības un Šengenas zonas ārējās robežas drošības jautājums. Šim mērķim no valsts budžeta līdzekļiem laikā no 2015. gada līdz 2022. gadam piešķirti vairāk nekā 40 miljoni eiro.

Revīzijā atklāts, ka, ierīkojot Latvijas un Krievijas valsts robežas joslu, vismaz 7,14 miljoni eiro valsts budžeta līdzekļu un mantas izlietoti prettiesiski. Tāpat Valsts kontrole atklājusi normatīvo aktu pārkāpumus, tostarp nelikumīgi veiktas apjomīgas novirzes no apstiprinātā būvprojekta. Savukārt Latvijas – Igaunijas un Latvijas – Lietuvas robežas joslas uzturēšanā vismaz miljons eiro budžeta līdzekļu un mantas izlietoti prettiesiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!